Прийнято комплексний Закон про запобігання та протидію домашньому насильству

07.12.2017
0
615

7 грудня за урядовий законопроект № 5294 проголосувало 237 народних депутатів. Під час голосування за Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» парламентарі врахували позицію Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій.

Напередодні Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій звернулася до керівництва Верховної Ради та парламентських фракцій з проханням прийняти законопроекти, спрямовані на протидію домашньому насильству, в тому числі щодо жінок. Релігійні діячі наголосили, що законопроекти № 4952 та № 5294 імплементують основні положення Стамбульської Конвенції, уникаючи при цьому проблемної термінології («гендер», «нестереотипні гендерні ролі», «сексуальна орієнтація» тощо), що стоїть на заваді ратифікації цієї Конвенції не лише Україною, а й іншими членами Ради Європи. В результаті обговорення Верховна Рада не підтримала пропозиції низки депутатів, які хотіли зберегти в тексті законопроекту цю термінологію, посилаючись на вимоги Ради Європи.

Прийняття Закону, на переконання Уряду, сприятиме імплементації міжнародних стандартів протидії насильству, забезпечить комплексний підхід до запобігання будь-яким формам насильства щодо жінок, профілактику насильства та розширить коло осіб, які підпадають під дію чинного законодавства.

Законом також буде запроваджено додаткові заходи, спрямовані на створення запобіжних і захисних механізмів боротьби з усіма формами насильства за ознакою статі: домашнє насильство, сексуальне насильство, переслідування, сексуальні домагання, примусові шлюби, каліцтва жіночих геніталій, примусові аборти, примусова стерилізація. Цими змінами буде забезпечено відповідність законодавства України сучасним європейським стандартам у цій сфері.

Передбачається вдосконалення роботи служб підтримки потерпілих від насильства, зокрема державних телефонних «гарячих ліній», та збору впорядкованих за категоріями відповідних статистичних даних.

irs.in.ua

 

 



Додати коментар

Пожертвувати