У Нігерії вбито не менше 16000 християн за неповні три роки

16.02.2018
0
596

За даними останнього розслідування в Нігерії вбито не менше 16000 християн за три неповних роки, причому багато хто з них стали жертвами ісламських радикалів, повідомляє The Christian Post.

Матеріали розслідування, проведеного неурядовою організацією Міжнародна спільнота цивільних свобод і верховенства закону, оголошені в петиції, поданої в адміністрацію президента Мохаммад Бухарі, в якій активісти правозахисної організації закликають президента «прокинутися від сплячки» і зробити, нарешті, якісь дії в якості гаранта конституції на захист мільйонів християн в країні. У петиції, зокрема, підкреслюється, що з червня 2015 року, коли в Нігерії прийшов до влади нинішній президент Бухарі, який обіцяв покласти край масовим розправам, в країні було вбито не менше 16000 християн; причому не менше 6 тисяч осіб стали жертвами насильства з боку ісламських радикалів Боко Харам і кочівників-скотарів фулані. Тривожні матеріали цього розслідування опубліковані також в листі під назвою «Християни на роздоріжжі в Нігерії», опублікованому на сайті ElombahNews.

Міжнародна спільнота направила також звернення з матеріалами розслідування президенту США Дональду Трампу і генеральному секретарю ООН Антоніо Гутеррешу, підкреслюючи, що християни Нігерії чисельністю близько 30 млн осіб вже кілька десятиліть піддаються жорстокій дискримінації, актам терору і насильства, і багато хто з них перебуває в заручниках у радикальних терористичних груп. «Загальна кількість убитих — 16000 чоловік, куди входять 2050 жертв насильств, що творяться державною владою; 7950 людей, які загинули в поліцейських катівнях або при затриманнях; 2050 жертв терористичних актів, скоєних радикалами угруповання Боко Харам; і приблизно 3750 жертв ісламських терористів племені фулані» — зазначено в звіті. Також особливо відзначається, що в країні за той же період зруйновані сотні християнських храмів.

Нинішній президент Бухарі клявся розгромити терористичне угрупування Боко Харам в ході своєї виборчої кампанії. У 2017 році влада країни неодноразово рапортувала про успішне вигнання цієї радикальної ісламської організації з країни, після чого знову відбувалися вибухи, вбивства і захоплення заручників, і загроза досі не ліквідована. «У грудні 2017 і січні 2018 роки від рук терористів Боко Харам і фулані загинуло щонайменше 350 осіб, більшість християн, в штатах Адамава, Тараба, Борно, Бену і Кадуна, — йдеться в матеріалах розслідування. — Тільки в січні цього року в цих штатах загинуло щонайменше 250 беззахисних християн». У звіті також наголошується, що насильство над християнами, незважаючи на обіцянки президента Бухарі, зросло на 62% з червня 2015 року, коли він прийшов до влади, і уряд країни донині «практично нічого не робить» для притягнення злочинців до суду.

«Ми рішуче закликаємо пана президента покласти край масовому знищенню тисяч беззахисних християн племенами фулані в північній Нігерії, поставити поза законом асоціацію скотарів «Міетті Аллах», розшукати і заарештувати лідерів і злочинців цієї радикальної організації — і засудити їх за звинуваченнями в навмисних масових вбивствах, а також в інших злочинах, скоєних проти держави та громадян, — йдеться в посланні. — Ми закликаємо пана президента прокинутися від сплячки і виконати свої конституційні обов'язки і функції найбільш неупередженим чином. Інакше мільйони переслідуваних християн по всій Нігерії будуть змушені вдатися до самозахисту і самодопомоги, щоб уникнути долі наших християнських побратимів в Лівані, в єгипетській провінції Асьют, в Туреччині та інших країнах Близького Сходу».

Президента Бухарі критикує також Християнська асоціація американців Нігерії (Хаан). В її останній заяві йдеться, що країна стає все більш «некерованою». «Хаан висловлює своє глибоке співчуття рідним і близьким жертв останніх вбивств, скоєних радикалами фулані в декількох штатах Нігерії, особливо штатах Бену і Насарава, — йдеться в заяві Асоціації. — Ми молимо Господа про втіху і допомогу сім'ям тих, хто втратив життя в цих підступних актах терору». Християнська асоціація також звинувачує уряд країни в бездіяльності і в ухиленні від захисту християнських громад, що піддаються звірствам і насильствам.

www.sedmitza.ru

 



Додати коментар

Пожертвувати