Ціна Перемоги

04.04.2024
0
75

Це слово звучить практично кожен день у ефірах радіо та телебачення різних політичних шоу-програм. Ним маніпулюють у соціальних мережах, заробяють політичні дивіденди або ж їх втрачають. Ним підбадьорюються прості люди, його нещадно експлуатують політики. Це слово «перемога». Що означає воно для нас?

Отже, перемога — це повний успіх у бою, остаточна поразка військ противника. Саме такої перемоги чекає український народ. Зокрема іншого боку — це не тільки про звільнення територій, це про повернення спроможностей, про їхню реалізацію в різних сферах життя.

Перемоги бувають різні: спортивні, технологічні, військові. Про одну з них, військову, згадують історики під назвою «Піррова перемога». У ІІІ ст. до н.е. римські війська стали завойовувати південні території Апеннінського півострова, які були заселені переселенцями з Греції. Оскільки їхнє військо була значно меншим за римську армію, то вони звернулися за допомогою до етруського царя Пірра. Талановитий полководець прибув на допомогу зі своєю армією. У вирішальній битві при Аускулі (279 р. до н.е.), що тривала майже два дні, греки святкували перемогу, відкинувши римлян від своїх володінь. Про ціну  перемоги згадаємо пізніше.

Що говорить Біблія про перемоги в буквальному значенні слова? «Приготовлений кінь на день бою, але перемога від Господа!» Це за біблійною Книгою Притч, 21розділ, 31 вірш. Отже,  важливо для битв готувати спорядження, проте й при повному спорядженні й озброєнні можна програти. Інколи лідери потужних  країн вважають, що успіх буде на сто відсотків, що перемога й парад за декілька днів. Однак реалії показують протилежне.

Ось біблійна історія. Мільйонна армія ефіопського царя Зераха виступила проти юдейського царя Аси: «І кликнув Аса до Господа, Бога свого, та й сказав: Господи, нема кому, крім Тебе, допомогти численному або безсилому. Допоможи нам, Господи, Боже наш, бо ми на Тебе опираємося, і в Ім'я Твоє ми прийшли на цю безліч. Господи, Ти Бог наш, нехай людина не має сили проти Тебе!»  І як результат: «І побив Господь кушеян перед Асою та перед Юдою, і кушеяни повтікали».

А тепер про перемогу як про повернення спроможностей, про їхню реалізацію. «Перша світова» війна забрала половину з народжених — старший брат Каїн убиває молошого брата Авеля. Відступництво наших прабатьків від Бога принесло війну.

Ісус Христос став Посередником між грішною людиною й Богом-Отцем. У єдиноборстві з дияволом, смертю й гріхом Він вийшов Переможцем. Тут буде доречним вираз «Один у полі воїн». Ісус Христос сам на сам вийшов на битву з силами темряви й отримав Перемогу. Апостол Павло пише лист у місто Коринт, до церкви: «А Богові подяка, що Він Господом нашим Ісусом Христом перемогу нам дав». Ця перемога відновила втрачений зв’язок із Богом.

Ми отримали нову спроможність через віру в Христа, у Його Перемогу: «Бо кожен, хто родився від Бога, перемагає світ. А оце перемога, що світ перемогла, віра наша».

А тепер про ціну перемог. Згадуваний нами полководець Пірр втратив більшу частину свого війська. Оглянувши свої ряди після пермоги над римлянами, він вигукнув: «Ще одна така перемога — і мені ні з ким буде повертатися додому!» Від того часу фраза «піррова перемога» означає перемогу, що далася великою ціною, рівносильну поразці.

Ми будемо рахувати ціну перемоги України над ворогом після самої перемоги. Уже зараз це багато мільярдів доларів, а ще те, що неможливо оцінити — тисячі людських життів.

Про ціну Перемоги Христа як Добра над вселенським злом написано: «І знайте, що не тлінним сріблом або золотом відкуплені ви були від марного вашого життя, що передане вам від батьків, але дорогоцінною кров'ю Христа, як непорочного й чистого Ягняти…» Ця Перемога має глобальний масштаб — вона для всіх народів.

Якщо ти старався зробити себе кращим, перемогти свої залежності, прикладав багато зусиль і старань, а результатом стала «піррова перемога», то можеш звернутися до Ісуса Христа. Христос пропонує тобі Свою перемогу, адже вона для всіх: «Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого, щоб кожен, хто вірує в Нього, не згинув, але мав життя вічне».

Вірою в нього ти можеш отримати найбільшу з Перемог, адже вона звершена через смерть і воскресіння Спасителя. Помолися до Нього: «Господи, я грішник. Прости мені, дай Твою перемогу над гріхом, і я буду служити Тобі…»

Перемоги, миру й добра тобі…

Микола Синюк

 



Додати коментар

Пожертвувати