30 років дому молитви горохівської церкви

30.09.2021
0
342

26 вересня 2021 року церква ХВЄ міста Горохова відзначала подвійне свято: День подяки та 30 років із дня відкриття дому молитви. 

Сонячний день зібрав у стінах оновленого храму (кілька років тому приміщення значно розширили) сотні місцевих віруючих та гостей. Лейтмотивом усього святкового богослужіння було слово «подяка». Подяка за хліб насущний, за плоди землі, за більш як тридцятилітній шлях місцевої церкви, за спасенні душі, за нові церкви, утворені силами горохівчан, за мирне небо та свободу проповіді Євангелії.

Євген Мельничук, який багато допомагав у будівництві дому молитви, брат Ярослава Мельничука — першого пресвітера горохівської церкви, нагадав про важливість подяки Богові на прикладі біблійної історії про десять прокажених.

Після подячної молитви слово для привітань було надано пресвітерам дочірніх церков, що утворенні силами та з благословення церкви м. Горохів: це громади в селах Підбереззя, Печихвости, Мирків, Холонів та Конюхи.

Короткі проповіді та побажання церкві виголосили редактор журналу «Благовісник» Юрій Вавринюк та редактор газети «Голос надії» Юрій Троць, пресвітер Микола Сірук, який у свій час виконував пастирське служіння в місцевій церкві, єпископ Степан Веремчук.

Почесними гостями свята були й представники влади: міський голова Віктор Годик та депутат Верховної ради В’ячеслав Рубльов. Вони дякували віруючим за активну громадську позицію, вклад у духовне життя міста та країни й просили молитися за владу та українську державу.

Почесний пастор церкви Петро Синюк ознайомив присутніх із історією церкви та ходом будівництва дому молитви.

Завершив святкове богослужіння старший пресвітер Волинського об’єднання церков ХВЄ, єпископ Михайло Близнюк.

 

З історії церкви м. Горохів

Перші згадки про віруючих-п’ятидесятників з’явилися в 1935 році. Пресвітером у цей час був Олександр Агріпінін, його заступником — Семен Краснецький, дияконом — Трохим Маслечко з села Марковичі.

У 1960-х роках у Горохові оселилися сім`ї віруючих — Шелестів, Стадницьких, Осіповичів, Данилюків та ін., у зв’язку з чим відбулося пожвавлення християнства в районному центрі.

Як самостійна громада церква ХВЄ м. Горохів була започаткована в часи Перебудови, у 1988 році. 7 липня в приватному будинку подружжя Анатолія та Надії Данилюків відбулося перше богослужіння. На той час церква налічувала вже 86 членів, тому дуже потребувала приміщення для зібрань. У грудні цього ж року молода громада придбала земельну ділянку для майбутнього дому молитви на вулиці Коцюбинського, 23. У наступному році, у квітні 1989-го, подали заяву на реєстрацію цієї ділянки, але отримали відмову. Довелося реєструвати на приватну особу, а згодом, коли державна політика щодо віруючих змінилася, перереєстрували на церковну громаду.

7 лютого 1990 року розпочалися будівельні роботи на місці майбутнього храму: викопали котлован. Будівництво йшло швидко, хоча влада й робила спроби завадити роботі.

На той час пресвітерське служіння виконував Ярослав Мельничук, дияконське — Микола Сірук та Сергій Стадницький. У тому ж році обрали ще двох дияконів: Петра Синюка та Михайла Суся.

А 8 вересня 1991року відбулося врочисте відкриття дому молитви. Церква зросла — і згодом назріла потреба в утворенні нових церков у навколишніх селах. Спочатку це були дочірні церкви, а згодом окремі самостійні громади з власними домами молитви. Це церкви в селах Конюхи, Підбереззя, Холонів, Печихвости й Мирків. Допомагала церква і в становленні церков у селах Пустомити й Лобачівка, де служителями стали місцеві брати.

Церква росла кількісно, з’являлися нові служителі та нові напрямки служіння. 6 лютого 2005 року Ярослав Мельничук за станом здоров’я залишив служіння пресвітера, передавши його Миколі Сіруку. Другим пресвітером церкви був обраний Михайло Сусь. З 22 грудня 2013 року пресвітерське служіння виконує Микола Вакуліч, а 22 грудня 2019 року другим пресвітером церкви обрано Віталія Рощину. Ярослав Тихонович Мельничук відійшов у вічність у липні 2007 року.

З часом приміщення дому молитви вже не вміщало присутніх, тому у 2017 році церква розпочала будівництво додаткового приміщення. І вже в травні 2020 року основний зал за рахунок прибудови збільшився майже удвічі.

На сьогодні церква налічує 299 членів. Вона бере активну участь у духовному служінні обласного об’єднання та в громадському житті міста. У церкві служать дитячий, молодіжний та центральний хори, 4 музичних гурти. А духовий оркестр під керівництвом Віктора Назарчука відомий далеко за межами Волинської області. У недільній школі навчається більше 100 дітей. Активно діють підліткове, молодіжне, сімейне, соціальне, місіонерське служіння. На базі церкви відкритий філіал Львівської Богословської Семінарії, де навчається 20 студентів.

Юрій Вавринюк



Додати коментар

Пожертвувати