Церква «Альфа»: служіння бездомним під час сильних морозів

24.01.2021
0
392

В морози члени київської церкви «Альфа» чергували в пункті обігріву, роздавали теплий одяг та духовно підтримували безпритульних. Коли температура впала до мінус 21 градуса, багато з них просто не вижили б без спеціально обладнаних пунктів обігріву.

«Керівництво залізниці відповіло на наші запити і виділило опалюване приміщення площею 70 квадратних метрів на території Південного залізничного вокзалу. У пункті обігріву встановлені сидіння для 30 людей, є стіл, можливість підключати електроприлади та доступ до туалетів» — розповів В’ячеслав Когут, пастор церкви «Альфа», яка активно служить людям, які не мають житла.

17 січня 2021 року, коли вранці виявили щонайменше четверо замерзлих на смерть, християни мобілізувалися — почали роздавати теплі шкарпетки, рукавички та шапки. Усього роздали близько 600 наборів, більшість з яких містили також шоколад, вітаміни та парацетамол.

У пункті обігріву волонтери церкви чергували щоночі — зігрівали людей чаєм з канапками, спілкувалися. Більше десятка людей попросили направити їх до центрів соціальної реабілітації.

***

Волонтери розповіли чимало зворушливих історій, ось деякі з них.

Не дали спізнитися на літак

Під ранок прибиральниця з вокзалу привела в пункт обігріву страшенно п’яного молодика, який весь час бурмотів, що спізнюється на літак до Італії. Цим він дуже розвеселив постояльців пункту, які жартували, що той вже думками на Сицилії. «Не знаю як пояснити, але щось мені підказувало, що він не обманює. Зібравши розкидані речі чоловіка, ми побачили, що у нього дійсно італійські документи і квиток на літак на 10:40 ранку» — розповів пастор В’ячеслав.

Служитель зізнається, що дуже хотів, аби ним зайнявся хтось інший. Але ні в таксі, ні в маршрутку, не брали п’яної людини. Тому після здачі вахти в пункті обігріву о 9:00 пастор посадив чоловіка у своє авто і відвіз до аеропорту. «По дорозі познайомилися, сім’я Олексія живе в Італії. Думаю, що Бог має якийсь особливий план на його життя. Ми встигли вчасно» — каже В’ячеслав Когут.

Хотів померти в заметі

Служитель церкви Дмитро Дугін, повертаючись вночі з пункту обігріву, побачив чоловіка, який лежав на вулиці в снігу. Мороз — мінус 20! Зупинився, підійшов, почав підіймати. Виявилося, що цей літній чоловік (колись відомий спортсмен, тенісист) випив спиртного і вийшов на вулицю спеціально — щоб замерзнути і померти. Як пояснив потім, він втратив сенс життя. Після молитви чоловік прийшов до тями, і Дмитро відвів його додому. Меблі у квартирі чоловіка були заставлені кубками та спортивними нагородами. На прощання він дав служителю номер телефону і попросив не забувати про нього.

Приїхала на роботу, а опинилася під ковдрою у безхатченків

«Не можу спокійно заснути, думаю про долі людей, про тих, кого ми зустріли об’їжджаючи опівночі місця, де збираються бездомні, — розповідає В’ячеслав. — Одна історія особливо зворушила. Ми з братом не заплановано вирішили зазирнути в один перехід, де раніше вже роздавали продукти і теплі речі. І побачили молоду дівчину, яку нещодавно прихистили безпритульні. Дівчина приїхала до столиці з периферії на роботу, та вмить опинилася без грошей і телефону, без можливості щось змінити. Вона тихо тулилася під ковдрою у одного з безхатченків. Ми забрали її з собою, нагодували й відправили до батьків в інше місто».

***

За словами волонтерів, нічна вахта в пункті обігріву надовго залишиться в їхніх серцях. Різні люди, різні долі: колишні чиновники, люди з вищою освітою, колишні арештанти, будівельники, ніхто з них не планував опинитися в таких обставинах, але всі погоджувалися, що причина всього — гріх у їхньому житті. Серед розчарування і відчаю звучали слова підтримки про Бога, який дає вихід.

Волонтери висловлюють особливу подяку лікарям швидкої допомоги, поліції, а також людям, які жертвували кошти на одяг і продукти. «Морози спадуть, наше служіння продовжиться» — кажуть вони.

chve.org.ua

 



Додати коментар

Пожертвувати