Форум Християнської відкритої академії

29.06.2021
0
338

25-26 червня 2021 року в Острозі відбувся Форум Християнської відкритої академії (ХВА). Захід став підсумком 7-місячного навчання на курсі «Християнин в суспільній сфері». Близько 200 студентів приїхали в Острозьку академію з різних міст України, а також з Польщі та США, щоб познайомитися один з одним і отримати сертифікат про закінчення курсу.

На відкритті Форуму були присутні ректор Національного університету «Острозька Академія» Ігор Пасічник, професор, проректор з науково-педагогічної роботи Острозької Академії Дмитро Шевчук, професор історії Spring Arbour University, член опікунської ради Християнської відкритої академії Чарльз Уайт.

«У Відкритій академії ми малюємо карту, щоб зрозуміти яким є духовний та ідейний пейзаж світу і нашої країни. В глобальному плані основним викликом є ідеологія постмодернізму та її намагання деконструювати Західну цивілізацію, побудовану на класичних і християнських цінностях. В локальному вимірі історичним завданням є націєбудівництво на основі християнського світогляду та етики. Християнська відкрита академія формує не тільки теоретиків, здатних до аналізу ситуації, але також практиків, готових реалізувати практичні проекти християнського впливу на суспільство. Нашим завданням в рамках навчання є також прокладання доріг на цих мапах, пошук способів, як досягти глобальні та локальні цілі, які стоять перед Церквою», — зазначив у вітальній промові директор Академії Ярослав Лукасік.

ХВА — це освітній проєкт євангельських спільнот з України та Білорусі, який спрямований на поширення цілісного біблійного світогляду в інтелектуальній та суспільній сфері, поширення гуманітарних знань, а також мережування християнських лідерів заради реалізації практичних програм, що втілюють біблійні цінності в різних аспектах життя.

Протягом семи місяців понад 350 студентів слухали лекції та вебінари, читали книги, дивилися фільми та здавали тести. «Християнська місія в суспільстві. Знайомство з апологетикою», «Світогляд і ідеології. Знайомство з історією», «Виклики сучасності. Знайомство з соціологією і футурологією», «Християнська модель суспільства. Знайомство з політологією та європеїстикою» — ось назви деяких модулів курсу «Християнин в суспільній сфері». Всього ж розглядалося близько 70 тем з політології, історії, культури, соціології, апологетики, європеїстики, менеджменту тощо.

Щочетверга студентам ХВА надавалася унікальна можливість брати участь в вебінарах провідних західних і українських викладачів, наприклад, професора математики Оксфордського університету, апологета Джона Леннокса, відомого теолога Вейна Ґрудема, автора книги «Глобальна сексуальна революція» Габріели Кубі, українського публічного філософа Андрія Баумейстера, проректора УКУ, публіциста і правозахисника Мирослава Мариновича та інших.

«Минулої весни наша команда вирішила навчатись в Християнській відкритій академії. Сьогодні ми всі згідні, що це було найкраще рішення, яке ми прийняли за останніх декілька років», — сказав пастор Геннадій Мохненко, керівник багатьох масштабних соціальних проектів та відомий медійник.

На Форумі студенти дізналися про бачення та плани на майбутнє Академії, взяли участь в секційній роботі, познайомилися з історією Острозької академії, відвідали музей «Книги та друкарства України» та Острозький замок.

В межах співпраці ХВА та Острозької академії розпочато набір на магістерську програму «Релігієзнавство», а в жовтні 2021 стартує другий курс Християнської Відкритої Академії для тих, хто випустився нині. Для охочих навчатися на першому курсі вже почався запис на навчання з жовтня 2021 року.

chve.org.ua

 

 



Додати коментар

Пожертвувати