Китайська християнська спільнота у Польщі підтримує Україну

30.04.2023
0
254

3 квітня 2023 року у церкві «Спасіння» в Луцьку відбулася зустріч служителів Волинського об’єднання УЦХВЄ з представниками китайської християнської спільноти Варшави та організації «Еммануель».

Представники китайської спільноти Польщі бажають стати містком у налагоджені дружніх та тісних стосунків між китайськими, польськими та українськими церквами. Вони вважають, що завдяки такій співпраці проповідь Євангелії в західній та східній Європі набуватиме нових масштабів. «Війна в Україні змінює не лише самих українців як націю, але й цілий світ. Сьогодні увага багатьох народів прикута до подій у вашій державі, очевидно, що Бог на боці українців. Україну чекає велике та благословенне майбутнє як в економічній, так і духовній сфері!» Зауважив пастор Лі.

Делегати запросили українських пасторів на конференцію до Польщі, яка відбудеться в червні. Під час цього заходу планують розглянути такі питання: допомога у відновленні України після закінчення війни; налагодження міжконфесійного діалогу; вплив українських церков на Європу.  Китайська християнська спільнота Варшави та організація «Еммануель» хочуть зіграти консолідуючу роль в об’єднанні польських та українських пасторів для активної праці в Європі. Окрім польських та українських служителів, на конференцію запрошено китайських пасторів зі США, Канади, Тайваню, Гонконгу, а також місіонерів із різних країн світу. Основна мета зустрічі — навчити будувати стосунки з представниками різних націй, аби ефективніше поширювати Євангелію.

«Бог дав мені честь спілкуватися з братами в Китаї і говорити їм, що українцям потрібна допомога. Бо ви, церкво Божа, стали моєю сім’єю, моїми братами й сестрами. Наше серце таке ж, як і у вас, бо ми маємо одного Бога, одне хрещення й одну віру! 210 років тому Бог послав багато місіонерів у Китай, а 24 роки тому Він збудував китайську церкву у Варшаві. Зараз я громадянин Канади, де місцеві жителі постійно цікавляться: «Як довго буде війна в Україні? Коли настане мир?» Китайська церква у Варшаві не є чисельною, але її Бог може використати для Своєї Слави. У нас є до вас питання: «Чим ми можемо допомогти?» — з такими словами до волинських служителів звернувся пастор Ліанг.

Згідно з розповідями братів, у 90-ті роки Китай був бідною комуністичною країною, у якій налічувалось менше одного мільйона християн. Зараз країна економічно прогресує, конкуруючи з Америкою, а кількість християн зростає до ста мільйонів. Китайці приймають Божого Духа, тим не менше церква перебуває в гоніннях від комуністичної влади. А отже — щодня освячується та об’єднується задля однієї важливої місії — розширяти кордони Божого Царства. Яскравим прикладом є життя засновника християнської китайської організації «Еммануель» у Варшаві Аіміня. Йому вдалося виїхати з Китаю до Польщі в 1997 році, де він розпочав власну справу. Однак Бог спонукав Аіміня до посвяти на служіння. Сьогодні його організація служить в тому числі українським біженцям — постачає одяг, ліки, продуктові та гігієнічні набори, підтримує морально та молитовно.

Пастор китайської церкви в Лос-Анджелесі Лі розповів, як християни Китаю допомагають українським переселенцям у Варшаві. У комуністичному Китаї існує два види церкви: перша — переслідувана домашня община, друга — офіційна церква, контрольована комуністичною владою. Церкви, чисельністю до 20 осіб, зазвичай збираються по домівках. Саме такі зібрання найчастіше підозрюються в підривній діяльності щодо комунізму, а отже, той, у чиєму будинку відбувається богослужіння, знаходиться під ризиком арешту. Попри гоніння, саме ці китайські домашні церкви передають кошти у Варшаву, щоб допомогти українським переселенцям у Польщі.

Пастори Волинського об’єднання УЦХВЄ пригадали цікавий факт: 30 років тому волинські церкви ревно молилися за китайські міста та села, де християни зазнавали жорстоких гонінь від комуністичної влади. Це розчулило гостей-пасторів, для них це було справжнім відкриттям.

«Я дякую Богові за цих служителів, їхнє відкрите серце до українського народу! Було цікаво дізнатися не тільки про їхню працю у Варшаві, але й про життя християн у Китаї. Вражає відданість Богові домашніх китайських церков, які, незважаючи на переслідування, кількісно зростають на території Китаю. Ми мали нагоду разом молитовно дякувати Богові за християн в Україні та Китаї, а також за активне служіння китайської спільноти для українських переселенців. Віримо, що така спільність китайських та українських служителів приємна Богові!» — прокоментував захід голова Волинського об’єднання УЦХВЄ Михайло Близнюк.

Перший голова Волинського об’єднання церков ХВЄ Степан Веремчук зауважив, що цей візит — історична подія, адже азійські служителі вперше приїхали на Волинь з баченням такої співпраці з українськими церквами.

Галина Фурман

 



Додати коментар

Пожертвувати