Луцькі церкви провели пасхальні авто-богослужіння на аеродромі

22.04.2020
0
926

19 та 20 квітня 2020 року волинські церкви ХВЄ провели два святкових богослужіння на недіючому аеродромі с. Крупа. Формат зібрання був незвичайний — щоб не порушувати умов карантину, віряни приїхали на власних автомобілях, а службу слухали через радіоприймачі на окремій fm-хвилі. На перший день Пасхи на аеродром приїхали 295 авто, на другий — 151.

«Цього року Пасху ми святкуємо з присмаком гіркоти, — зауважив у своєму зверненні старший пресвітер обласного об’єднання Михайло Близнюк. — Немає можливості прийти в доми молитви і разом прославити Господа в багатолюдних зібраннях. Від імені об’єднання ми зверталися і знову звертаємося до усіх служителів та братів і сестер із проханням дотримуватися правил карантину, які введені в нашій країні».

Разом із тим служитель повідомив, що церква заручилася дозволом із боку органів місцевої влади провести богослужіння на відкритій території, а саме на летовищі с. Крупа Луцького району.

Під час масового заходу автомобілі вишикувалися у довгу шеренгу на всю ширину злітної смуги, а підвищенням для виступаючих слугували зімкнуті причепи двох вантажівок. Забезпечували порядок та дотримання усіх норм 25 волонтерів. Чергувала карета «швидкої допомоги» та патрульна поліція. За словами організаторів все пройшло без жодних порушень чи інцидентів.

Зібрання вели служителі області, зокрема єпископи Михайло Близнюк, Степан Веремчук, Микола Синюк, пастори Віталій Оніщук, Микола Климчук, Олександр Мельник. Співали гурти «Сіль землі», «Адонай», «Перлина», «Be a Live» та інші.

Про деталі організації розповів пастор Микола Климчук.

— Як прийшла ідея провести такий захід і хто був його організатором?

— Ідею запропонував редактор газети «Голос надії» Юрій Троць за прикладом подібних богослужінь закордоном. Організацію взяла на себе церква «Спасіння».

Ми порадилися зі старшим пресвітером Михайлом Близнюком, він сказав, що ідея хороша. Далі були переговори з органами влади — губернатором, поліцією, сільським головою, власником аеродрому.

Тоді запросили до обговорення декого з луцьких пресвітерів. Усі дали добро, щоправда з осторогою, адже новий формат завжди викликає певне побоювання. Узгодили програму. Зустрілися з братами церкви «Спасіння», усі підтримали майже одноголосно і взялися за організацію.

— Чи важко було домовитися з органами влади?

— Не було жодних проблем. Вони просто хотіли розуміти, наскільки це безпечно. Ми запевнили, що докладемо зусиль, аби все зробити за правилами карантину. І це справді вдалося.

До речі, від ідеї до організації минуло буквально кілька днів, тож швидку ми запрошували в останній момент. Вони сказали, що потрібно попереджати заздалегідь. «Але через те, що ви нас возили (мається на увазі акція «Підвези медика» — прим. ред.), то ми виділимо машину».

— Які враження у вас особисто, які відгуки чули від людей?

— Я особисто дуже задоволений. Слава Богу! Негативних відгуків не чув, усім сподобався захід. Адже люди перебувають вдома і переглядають богослужіння лише онлайн. А тут була можливість з’їхатися у святковий день. І богослужіння пройшли гарно.

— На вашу думку, це був одноразовий захід, зумовлений карантином, чи такий формат має якусь перспективу в майбутньому?

— Звичайно, ми б хотіли і молимося, щоб карантин якомога швидше закінчився, щоб нам знову збиратися в церквах. Але, якщо він матиме продовження, то, думаю, варто повторити подібне дійство. Тим більше, що вже є досвід і напрацювання.

vhve.com.ua

 



Додати коментар

Пожертвувати