Міжконфесійна молитва за Україну на Волині

22.04.2022
0
549

20 квітня 2022 року на Волині відбулася міжконфесійна «Молитва за Україну» про припинення війни та відновлення миру. Здійснювалася вона в церкві ХВЄ «Спасіння» (с. Підгайці). Ініціаторами заходу стали згадана євангельська громада та Луцька РДА.

У заході взяли участь представники різних християнських конфесій та релігійних організацій, зокрема старший єпископ УЦХВЄ Михайло Паночко, голова Волинського об’єднання ЦХВЄ Михайло Близнюк; єпископ Луцької дієцезії РКЦ Віталій Скомаровський; священик греко-католицької церкви отець Роман; протоієрей ПЦУ Петро Стеблина; єпископ ВОЄХБ Ярослав Троць. Долучилися до молитви й представники місцевої влади, зокрема заступник голови ОДА Григорій Пустовіт, очільник Луцької РДА Олександр Омельчук та інші керівники, народні депутати, депутати обласної та районної рад. А також кілька сотень вимушених переселенці, які тимчасово проживають на території Підгайцівської громади.

На Волині такі екуменічні заходи проходять не вперше. Перший молитовний сніданок відбувся ще у червні 2018 року. Коли розпочалася повномасштабна війна в Україні у волинських протестантських та традиційних церквах люди стали молитися про мир та захист для рідної землі щодня. Відбулося й кілька спільних молитов УЦХВЄ та ЄХБ. Горе, яке торкнулося кожного українця об’єднує народ та допомагає вірянам забути про догматичні розбіжності, йти у щирих молитвах до Єдиного Отця.

«Якби прислухалися до Бога та Божих заповідей агресори, які топчуть нашу землю — не було б війни і кровопролиття взагалі» — наголосив у своїй проповіді Михайло Близнюк. Петро Стеблина звернувся до присутніх словами євангеліста Луки закликаючи: «Терпінням вашим спасайте душі ваші». Священник підкреслив, що терпіння — це не німе бездіяльне чекання. «Терпіння — це чеснота активна, тому що багато прийдеться витерпіти, щоб досягнути успіху і в праці, і на війні, і взагалі в житті людини» — сказав він. Не обминуло духовенство увагою людей, які не з доброї волі опинилися в наших містах і селах шукаючи прихистку. Ярослав Троць наголосив на тому, що лише Біблія, як слово Бога може замінити людині психологів, яких так не вистачає в ці дні: «Сьогодні часом психологу потрібен психолог, а Бог дає надію, яка не помирає ніколи, прийде час і ми ще будемо дякувати Йому». У своїй молитві єпископ просив у Господа надії для кожного захисника, керівника, переселенця та мудрості для душеопікунів та психологів. Отець Роман хотів би, щоб кожен побачив як дивиться на нас Бог. «А це щось більше, ніж погляд батька на сина та погляд матері на доньку… Він є джерелом любові. А буде любов — буде розквіт і перемога, будемо радіти й веселитися… бо ж оце є той день, що його сотворив Господь» — зі сльозами зауважив отець. Віталій Скомаровський молився за мир, адже вважає, що мир і є нашою перемогою. Завершив молитву Михайло Паночко, який закликав пізнати правду, яка зробить усіх вільними. Без пізнання Бога і Його волі успіху не буде навіть коли є найкраща зброя та освіта. А з Богом у безвиході з’явиться вихід, мир і надія. Особливу увагу єпископ звернув на дітей, звершивши за них окрему молитву, вручивши їх у Божі руки, щоб вони виростали Богові на славу, батькам на радість, Україні на збудову.

Зверталися до представників духовенства та віруючих і представники влади. Вони ділилися своїми думками про сьогодення та дякували християнам за молитви про мир на нашій землі, за молитви, що оберігають захисників та волонтерів. Дякували за співпрацю церков з владою у справах підтримки вимушено переселених та потерпілих.

Інна Мельник, vhve.com.ua



Додати коментар

Пожертвувати