На окупованих територіях продовжуються утиски протестантів

09.08.2018
0
576

8 серпня 2018 року бойовики ЛНР увірвалися на богослужіння церкви «Добрая Весть» в Алчевську та заарештували священнослужителів — повідомляє Invictory.

«Прошу молитовної підтримки. У ЛНР в Алчевську прямо зараз заарештовано служителів церкви. Йде допит. Розігнано зібрання», — написав на своїй сторінці в Facebook Петро Дудник. Ніяких подробиць про обвинувачення даної церкви немає. Офіційних повідомлень також не надходило, повідомляє donpress.com.

Очевидці пишуть, то пізніше священнослужителів випустили, проте їх «судитимуть». «Їх випустили вже але в середу буде суд», — йдеться в повідомленні. «Отримав повідомлення, що двох братів випустили з катівень МДБ», — у свою чергу зазначив Петро Дудник.

* * *

4 липня 2018 року Інститут релігійної свободи повідомляв про те, що влада так званої ДНР прийняла закон, згідно якого забороняється діяльність релігійних організацій, що не пройшли перереєстрацію. При цьому крайнім терміном перереєстрації встановлено 1 березня 2019 року.

Ця вимога передбачається так званим законом ДНР «Про свободу віросповідання та релігійні об'єднання», прийнятим у квітні і підписаним у травні 2018 року.

Перереєстрація проводиться під загрозою заборони будь-якої релігійної діяльності та подальшої конфіскації храмів, молитовних будинків і іншого церковного майна. При цьому в обов’язковому порядку здійснюватиметься релігієзнавча експертиза. Можна припустити, що експертиза стане інструментом для відмови в реєстрації релігійних організацій та груп. При цьому релігійні організації та групи, в разі успішної реєстрації, зобов'язані не рідше одного разу на рік надавати до уповноваженого органу окупаційної влади повідомлення про продовження своєї діяльності.

Вимоги про обов'язкову перереєстрацію і проходження релігієзнавчої експертизи не поширюються лише на Українську православну церкву (МП). Для даної конфесії окупаційна влада передбачила спрощену процедуру «легалізації».

Проблеми з перереєстрацію у 2018 році також виникли у релігійних організацій на окупованих територіях Луганської області. Окупаційна влада вимагала від місцевих релігійних організацій перереєструватися до початку серпня 2018 року. При цьому прийнятий в лютому так званий закон ЛНР «Про свободу віросповідання та релігійні об'єднання» забороняє діяльність на окупованій території Луганської області всіх релігійних груп, які складаються з п'яти і більше осіб і не мають прямого відношення до жодної з «традиційних конфесій». При цьому список «традиційних конфесій» не уточнюється.

Згідно відомостей Інституту релігійної свободи 6 липня 2018 року озброєні представники окупаційної адміністрації м. Макіївка Донецької області конфіскували молитовний будинок Церкви євангельських християн-баптистів «Нове життя».

«Близько полудня приїхали сім представників влади, серед них були люди озброєні, і сказали, що наша будівля нам більше не належить. Не дивлячись на всі вмовляння і переговори, будівлю було опечатано», — розповів пастор церкви Олександр Мосейчук. Він також повідомив, що за чотири роки війни понад 700 людей отримали духовну і матеріальну допомогу від макіївської общини «Нове життя».

27 липня 2018 року Українська правда повідомляла про те, що ватажки терористичного угрупування «Луганська народна республіка» звинуватили Всеукраїнський союз церков євангельських християн баптистів в екстремізмі. Так зване «Міністерство державної безпеки» заявило про припинення діяльності організації.

На окупованій території баптистів назвали «екстремістською релігійною організацією», а їхню діяльність — «деструктивною». Церкву звинуватили в ухилянні від «обов'язкової державної реєстрації» і «проповіді ідей силового захоплення озброєними силами України». Зокрема, віруючих звинуватили в тісних зв'язках з «представниками українських націоналістичних збройних формувань». Бойовики заявляють, що представники організації «піддавали своїх прихожан психологічному впливу із застосуванням психотропних препаратів».

У баптистів нібито виявили «екстремістські» матеріали, спрямовані на «порушення ворожнечі» і «виправдання військових злочинів, скоєних київськими силовиками щодо мирних жителів Донбасу».

 



Додати коментар

Пожертвувати