Нік Вуйчич розповів в Києві школярам і педагогам, як побороти буллінг

30.03.2018
0
596

29-30 березня 2018 року всесвітньо відомий мотиваційний спікер Нік Вуйчич знову відвідав Україну. Під час цього візиту він зустрівся з українськими політиками, школярами, викладачами, батьками та дав старт проекту «Безпечна школа», ініційованого Міністерством освіти і міжфракційним депутатським об'єднанням «За духовність, моральність та здоров'я України», повідомляє Еmmanuil.tv і Кiev.informator.ua.

Презентація проекту почалася з прес-конференції, спікерами якої виступили Нік Вуйчич — християнський проповідник з Австралії, людина без рук і ніг; Лілія Гриневич — міністр освіти і науки України; Микола Кулеба — Уповноважений Президента України з прав дитини Адміністрації Президента України; Павло Унгурян — народний депутат України VI і VIII скликань; Яна Кучеренко — директор комунікаційного агентства Key Strategy, представник Ніка Вуйчича в СНД.

«Ми повинні зрозуміти, що більшість проблем в світі через те, що одні думають, що вони більш важливі, ніж інші. І нам потрібно фокусуватися на вихованні нового покоління і нових лідерів як в світі, так і в Україні, які б привносили зміни в це мислення. Можливо, Україна і знаходиться позаду Австралії в інтеграції учнів з особливими потребами, але вона є нацією лідерів. Майже ніякі уряди не говорять про цінності в системі освіти, відповідальності, про особистості, про буллінг, постановку цілей, мотивації. На мою думку, це — фундамент духовності, моральності, тому я дуже радий бути частиною цього проекту», — сказав на прес-конференції Нік Вуйчич.

Згідно з дослідженням, проведеним UNICEF, з буллінгом (насильством і знущаннями) зіткнулися 89% українських школярів. Останнім часом цькування в школах набули нових форм, і страждають від них, перш за все, діти з особливими потребами, які вважаються групою «не таких». Останнім часом все частіше буллінг виростає з кібербулінгу, який, за даними агентства McAfe, збільшився втричі за останній рік. Проект «Безпечна школа» націлений на посилення рівня безпеки в навчальних закладах, перетворення їх у простір, де немає насильства і цькування, створення в них атмосфери довіри і взаємоповаги. Проект покликаний допомогти дітям розвинути самоповагу і впевненість у собі за рахунок власних успіхів і досягнень, а не через приниження інших.

«Ми хочемо перейти до педагогіки партнерства, це фундаментальна ціннісна зміна, і для нас дуже складно поки вирішити цю задачу. Але ми повинні вибудувати правильну систему зовнішньої та психологічної допомоги всім тим, хто може відчувати цькування», — заявила на прес-конференції міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Програма «Безпечна школа», на її думку, повинна допомогти не тільки змінити зміст і методи навчання, але дозволить усвідомити дітям і дорослим цінності кожної людини. «Сьогодні це реактивна система. Коли вже є відеоролик в мережі зі знущаннями, або зайнялися цим журналісти, в школі починають щось робити. Але це не вихід. Ми — за створення морально і фізично безпечної школи», — сказала міністр.

Також Лілія Гриневич зазначила, що заплановано створення зовнішньої позашкільної системи допомоги дітям, куди б могли звернутися хлопці, які страждають від буллінгу. У свою чергу Нік Вуйчич запропонував створити в Україні менторські програми, своєрідні школи лідерства, де студенти будуть працювати зі старшокласниками, а ті з молодшими учнями.

Уповноважений Президента України з прав дитини Микола Кулеба розповів, як батькам розпізнати буллінг. Те, що дитину принижують у школі, позначається на її поведінці, навіть якщо вона про це не говорить. Наприклад, якщо дитина нервує, не спить, погано їсть, просить кишенькові гроші і не розповідає, навіщо вони їй, йде в школу іншими шляхами, то це вже прояви проблеми.

Був запропонований загальний план дій для батьків дітей, яких кривдять:

1) Треба поговорити з дитиною, щоб вона не закрилася.

2) Не можна з'ясовувати стосунки з батьками кривдника чи самим підлітком, який виявляв агресію. Краще поговорити з учителем. Педагог, у свою чергу, не повинен вирішувати питання у присутності всього колективу. Профілактичну роботу потрібно проводити індивідуально, не можна присоромлювати дитину при всіх, оскільки це спричинить нову хвилю агресії і знущань.

3) Важлива частина роботи — спілкування дітей зі шкільним психологом.

Лілія Гриневич розповіла, що робити, якщо вчитель ображає дитину. За її словами, ще позначається радянське минуле, і проблема має місце навіть після здобуття країною незалежності. «Батькам необхідно поговорити з учителем, але не з криком, а пояснити відчуття дитини, її стан. Якщо це не принесе результатів — йти до директора школи, ну а далі — по вертикалі. Потрібно боротися за кожну дитину», — зазначає Гриневич.

Нік Вуйчич вважає, що подолати буллінг допоможуть не тільки сфера освіти, а й ЗМІ і сфера розваг. «Музиканти, стежте за тим, що ви співаєте. Варто менше співати про секс і гроші, а більше — про сім'ю і цінності», — закликав Нік.

Після прес-конференції в Київському будинку дітей та юнацтва Нік Вуйчич провів зі школярами-підлітками зустріч на тему «Як знайти друзів і як їх утримати?». Послухати його прийшли діти цілими класами.

Свого часу Нік сам був першою дитиною з особливими потребами в Австралії, який навчався у звичайній школі. Він на власному досвіді пройшов через образи і знущання з боку своїх однолітків. Тому вже багато років займається проблемою буллінгу в школах і має багаторічний досвід проведення заходів для підлітків, на яких навчає здоровим комунікаціям між людьми.

Відбулася також зустріч з вчителями, методистами, психологами та батьками, де обговорювалася тема «Безпечна школа: як навчити підлітків дружити?». Основна мета зустрічі — навчити дорослих правильно діяти, якщо діти поводяться агресивно і виявляють негативні емоції. Кілька місяців тому в київській школі № 247 батьки влаштували бойкот учневі 2-Б класу. За їхніми словами, 8-річний хлопчик тероризував однокласників і вчителів. За заявами батьків відкрили 17 кримінальних проваджень.

Нік поділився ідеями, як змінити процес комунікації, що робити вчителю, коли він бачить агресивну поведінку учня, як навчити дітей долати негативні емоції, а також поважати чужі і особисті кордони.

В рамках проекту «Безпечна школа» Нік Вуйчич зустрічався з українськими політиками під час вечері в готелі Fairmont і розповів про свої плани щодо України, а також зустрівся з патріархом Філаретом, Предстоятелем Української Православної Церкви Київського Патріархату.

У день свого від'їзду Нік відвідав нейрореабілітаційний центр Nodus, де провів зустріч з пораненими бійцями АТО, висловив їм підтримку і надихнув своїм прикладом, показавши, що життя без кінцівок може бути не менш цікавим і корисним.

Організацією приїзду Ніка Вуйчича в Україні займався його офіційний представник — комунікаційне агентство Key Strategy, за підтримки Міністерства освіти і науки України, Київської міськадміністрації, телеканалу 1+1 (Соціальний проект «Право на освіту») і телеканалу «Надія».

religion.in.ua

 



Додати коментар

Пожертвувати