Окупаційна влада заборонила діяльність євангельських церков на Луганщині

17.10.2018
0
363

Підтримувана Росією окупаційна влада «ЛНР» відмовила євангельським церквам у перереєстрації та заборонила їм будь-яку релігійну діяльність, у тому числі у власних домах молитви і приватних помешканнях.

Від керівників різних євангельських протестантських церков України стало відомо, що окупаційна влада Луганська відмовила у реєстрації всім церковним громадам євангельських християн (баптистам, п'ятидесятникам, адвентистам). Це означає повну заборону релігійної діяльності євангельських церков на окупованих територіях Луганської області. При цьому, як засвідчили представники церков, ця заборона стосується в тому числі домашніх зібрань віруючих, за що загрожують штрафи та арешти. Формальною підставою для відмови стали негативні висновки так званої «релігієзнавчої експертизи».

Водночас, віруючі побоюються, що окупаційна влада реалізує свої попередні погрози щодо конфіскації молитовних будинків тих релігійних громад, які не пройдуть перереєстрацію. «Не знаємо, чи зможемо наступної неділі провести богослужіння в церковній залі. Влада сказала, що приміщення вже не належить нам», — сказали представники однієї з церков Луганщини.

У лютому 2018 року окупаційна влада Луганська запровадила так званий «закон ЛНР» про свободу совісті та релігійні об'єднання, згідно з яким усі діючі на окупованих територіях Луганської області релігійні об'єднання впродовж шести місяців повинні пройти обов'язкову процедуру перереєстрації. Згодом окупаційна влада продовжила крайній строк перереєстрації на два з половиною місяці — до 15 жовтня 2018 року.

Складається враження, що спонукання до перереєстрації було приводом, щоб зібрати дані про євангельські церкви та їхніх членів і продовжити свою практику релігійних переслідувань більш цілеспрямовано. Водночас, ідея перереєстрації релігійних громад використовується проросійськими сепаратистами як ширма, щоб створити вигляд «законності» для злочинів проти віруючих різних конфесій та є намаганням встановити тотальний контроль над населенням окупованих територій. Як повідомлялося, окремі релігійні громади вже зазнали свавільних обшуків, пограбування чи повного закриття храмів.

Варто зауважити, що так званий «закон ЛНР» обмежує коло православних громад, які можуть діяти на окупованих територіях Луганщини, вимагаючи від них визнання Вселенським Православ'ям і лише «в рамках канонічної території Московського Патріархату» (стаття 6). Така вимога по факту ставить під загрозу  діяльність храмів УПЦ КП.

ІРС

 



Додати коментар

Пожертвувати