Пробудження в Есбері

28.02.2023
0
290

8-19 лютого 2023 року в приватному християнському гуманітарному університеті Есбері (Уїлмор, Кентукі, США) тривало явище, що отримало назву «пробудження в Есбері» і стало відомим на весь світ. Подібні пробудження траплялися в Есбері 1905, 1908, 1921, 1950, 1958, 1970, 1992 и 2006 року.

8 лютого в каплиці університету відбувалося регулярне ранкове богослужіння. Після проповіді пастора Зака Міркрібса студенти отримали особливе духовне переживання. Люди просто не хотіли розходитися, і зібрання продовжувалося. Таким чином воно тривало майже два тижні.

Щодня Есбері відвідувало до 15000 осіб, за весь час в Уїлмор приїхало до 70000 чоловік із США та інших країн. Місцеві церкви розміщали на ночівлю тисячі людей, що вистоювали довгу чергу на холоді, щоб потрапити в каплицю Есбері. Явище широко висвітлювали ЗМІ. Трансляцію в мережі та окремі матеріали переглянули десятки мільйонів користувачів. Студенти інших університетів та теологічних семінарій США стали проводити паралельні богослужіння у відповідь на пробудження в Есбері.

Президент теологічної семінарії Есбері Тімоті Теннент, коментуючи подію, попросив наразі не говорити про загальне відродження, адже відродженням це можна буде назвати, коли стануть видними плоди й певні фундаментальні зміни в церкві. «Я вважаю, що розумно сприймати це, на поточному етапі, як пробудження» — написав він.

Президент університету Есбері Кевін Браун висловив радість, що навчальний заклад став епіцентром такої духовної події, та назвав безперервну молитву прекрасним моментом духовного оновлення: «Ми переживаємо історичний момент в Університеті Есбері. З початку нашої регулярної капличної служби 8 лютого відбулося безліч проявів дивовижного смирення, співчуття, сповідання, посвячення та відданості Богові».

З іншого боку, пробудження в Есбері отримало на свою адресу певну критику. Зокрема, його звинувачували в екуменізмі, підтримці ідей ЛГБТ тощо.

19 лютого відбулися останні вечірні богослужіння. 21 лютого університет оголосив про перерву, а згодом зазначив, що більше ніякі заходи не заплановані. За офіційною версією однією з причин припинення богослужіння став факт виявлення кору в одного з учасників, який відвідав Есбері 18 лютого. Служба охорони здоров’я попросила невакцинованих студентів пройти карантин протягом 21 дня.

За матеріалами з відкритих джерел

 



Додати коментар

Пожертвувати