Свято Церкви в Сарнах
(освячення дому молитви)

26.08.2017
0
3463

19 серпня 2017 року відбулося відкриття та освячення нового Дому молитви в м. Сарни, що на Рівненщині. Це знаменна і історична подія не тільки для місцевої Церкви християн віри євангельської, а й для усієї Церкви ХВЄ України, не тільки для жителів міста Сарни, не тільки для Рівненщини, а без перебільшення – це знакова подія й для усієї України. Саме на цьому наголошував у своїй промові єпископ Церкви ХВЄ України Михайло Паночко.

Це третій за рахунком Дім молитви УЦХВЄ в Сарнах. Цього дня він був переповнений, більше тисячі осіб зайняли просторий зал і величезний балкон на три крила. Багато людей залишилося на подвір’ї Дому молитви, бо вже не було всередині місця. Чому виникла потреба в третьому Домі молитви? Бо попередні два не вміщали всіх бажаючих бути на богослужіннях. Багато християн з навколишніх селищ переїжджають сім’ями в Сарни.  Переважно усі родини жителів Рівненщини  багатодітні. Люди каються, навертаються до живого Бога, церква Христова примножується. Приємно бачити, що християни Рівненщини тримаються здорового євангельського вчення.

Підійшовши до Дому молитви, одразу звернув увагу на двосторонній величезний біг-борд із запрошенням жителів Сарн на урочисте відкриття Дому молитви, а з іншого боку напис з Ісаї, 55:6: «Шукайте Господа, доки можна знайти Його, кличте Його, як Він близько!». Додатковий плюс у цьому: не потрібно платити кошти за оренду біг-борду, бо своя територія.

Новий дім молитви вражає якістю виконання усіх деталей, які продумані до дрібниць (адже місцева церква має досвід будівництва аж двох попередніх!): у вестибюлі церкви зроблені два стенди з фотографіями історії від початку будівництва. І це дуже добре. Я зауважив, що церкви інших країн (зокрема тієї ж Південної Кореї), які мають позитивний розвиток, вельми вважають на свою історію,так би мовити мають архів відео- і фотоподій життя громади в найдрібніших деталях від початку утворення. Так само занотовуються події життя окремих служителів і членів церкви. При СРСР такі речі в громаді призводили до зайвих штрафів і арештів, і відповідно об’єктивна історична правда багатьох деталей утворення та розвитку Церкви ХВЄ втрачена. А це важливо для наступних поколінь, які прийдуть після нас.

Свято церкви в Сарнах

Вів святкове зібрання старший пресвітер обласного об’єднання церков ХВЄ Рівненщини Віктор Боришкевич, який з перших слів звернення до присутніх, висловив побажання, щоб на цьому місці завжди Бог діяв силою Святого Духа. Адже є добрі традиції церкви, але найголовніше — дія Божого Духа. Після першої загальної подячної молитви було звернення першого пресвітера церкви, брата Михайла Луковця, який зауважив, що на фасаді цього будинку написані слова «Дім молитви», тому нехай би ці слова завжди відповідали дійсності, і в цьому Домі люди щиро молилися до живого Бога, поклоняючись Йому у дусі і правді. 

Іван Прозапас, другий пресвітер церкви, від початку був призначений громадою відповідальним за будівництво. Зі сльозами на очах він дякував Богу за те, що будівництво благополучно завершено. Упродовж восьми років будувався цей дім. І в цьому виявилася благодать Господня. Багато людей, церков жертвували кошти, час, вкладали свої будівельні здібності, старання. Один майстер у розмові зі мною зауважив, що на сам дах і несучі конструкції даху вкладено близько 40 тонн металу! Пресвітер зазначив, що Бог вчасно посилав здібних працівників, які ретельно виконували будівельні роботи. У 2011 році був викопаний котлован під майбутній дім і залита залізобетонна плита, яка є основою дому молитви. Ця плита вмістила 153 кубометри бетону, який готувався на місці, і була залита за один день, щоб досягнути суцільності бетону.

Без належного фінансового забезпечення неможливо було би виконати такий величезний об’єм робіт. Особливо була відзначена допомога церков і окремих осіб з української діаспори США, зокрема церкви «Суламіта», де пастором Володимир Моніч, яку ще називають сарненською, бо саме там переважна кількість членів – емігрантів з міста Сарни. Також відзначили церкву, де пресвітером Емануїл Гребінь, Першу Українську церкву з Сакраменто, де старший пресвітер Анатолій Гримайло, і допомогу окремих осіб з-за кордону, земляків, зокрема брата Павла Гребеня, Миколу Ляшка, Миколу Лещика. Надавали допомогу й церкви Німеччини. Пресвітер в окремій бесіді зазначив, що не спав усю ніч напередодні, складав свою промову, щоб когось не проминути, дуже хвилювався від величезного напливу почуттів — хотілося плакати й лише дякувати Богові за чудо, що дім сьогодні освячується!

На зібранні в першому ряді упродовж усього трьохгодинного дійства сиділи представники місцевої влади і депутати з Києва. Вони вітали служителів церкви і дякували за значний духовний внесок, що робить саме євангельська церква в розвиток України.

Свято церкви в Сарнах

Обласний пресвітер Віктор Боришкевич у своїй промові цитував молитву царя Соломона, коли було освячення дому Господнього в Єрусалимі і поставив наголос на словах: «Коли вони прийдуть до розуму!» (3 Царств 8:47 – рос.). Саме це перший крок до того, щоб мати здібність навернутися до Бога «всім своїм серцем і всією душею своєю». Старші пресвітери вийшли усі наперед для звершення молитви посвячення Дому молитви для Господа і почергово молилися, благословляли Господа, а весь народ промовляв «Амінь».

Старійшина церкви в Сарнах Іван Пришко з великою радістю дякував Богу, що Він благословив його дожити до цієї знаменної події, і він може бачити лиця своїх братів і сестер по вірі на цьому місці. У стислій промові він свідчив про моменти праці у часи гонінь в Сарнах, як Бог чудесним чином діяв у ті часи. Запевнив, що Бог так само діє й сьогодні, і Він з тими, хто усім серцем в благоговінні і трепеті з Ним.

Поділилися коротким богонатхненним словом євангеліст Олександр Попчук та обласний пресвітер Житомирської Церкви ХВЄ Володимир Бричка. Заключну проповідь мав Михайло Паночко, головуючий єпископ УЦХВЄ. В кінці зібрання оголосили збір матеріальних пожертвувань. Було зібрано понад 27 тисяч гривень! Місцевий хор служив чудовим співом, а по закінченню служіння усі присутні були запрошені на святковий обід. А це понад тисячу осіб! І на всіх вистачило! Слава Богові за церкву в Сарнах, що на Рівненщині!

Геннадій Андросов

 

 



Додати коментар

Пожертвувати