Горохівська церква відзначила тридцятилітній ювілей

26.11.2018
0
548

18 листопада 2018 року віруючі міста Горохова мали святкове богослужіння в домі молитви церкви християн віри євангельської. День подяки Богові, який відбувається тут щороку в цю пору, збігся з важливою історичною датою в житті помісної церкви – її тридцятиліттям. Гостинно усіх зустрічав прикрашений в українських колоритах Дім молитви, на першому плані якого  розгорнута Біблія, великий буханець домашнього хліба та кухоль води, безліч дарів природи – плоди, виплекані працею людських рук. 

Розпочав святкове богослужіння пресвітер місцевої церкви Микола Вакуліч. Він висловив свою вдячність Богові за усіх присутніх, серед яких було багато горохівчан, жителів навколишніх сіл, що прибули разом прославити Господа, та закликав до молитви за благополуччя країни, яка сьогодні переживає особливо непростий період.

Про головні події з історії зародження церкви у Горохові розповів її колишній диякон Петро Синюк. З короткої історичної довідки присутні дізналися про те, що перші віруючі-пятидесятники з`явилися тут у 1935 році. Часи були непрості, тому збиралися по домах підпільно. Пресвітером в цей час був Олександр Агріпінін, його заступником  Семен Краснецький, дияконом – Трохим Маслечко з с. Марковичі. У воєнні та післявоєнні роки життя християн ускладнилося.

У 60-х роках минулого століття в Горохові поселилися сім`ї віруючих  Шелестів, Стадницьких, Осіповичів, Данилюків та ін., у зв`язку з чим відбувся новий виток розвитку християнства у районному центрі.

Кількість християн  постійно зростала і у 1988 році була заснована церква, яка на той час налічувала більше восьми десятків чоловік. Богослужіння проводились чотири рази на тиждень у будинку подружжя Анатолія та Надії Данилюків, які із задоволенням надали кімнату для таких цілей. Церква чисельно зростала, а тому все більшою була необхідність в домі молитви. Великим було бажання мати власне церковне приміщення, а тому у 1990 році придбали земельну ділянку, а в лютому цього ж року заклали перший камінь. Відповідальними за будівництво були тогочасний пресвітер церкви Я. Т. Мельничук та Ю. М. Стадницький. Через рік та сім місяців спільної наполегливої праці будівництво було завершене. У вересні 1991 року на першому богослужінні в домі молитви була виголошена молитва його посвячення Господу. З року в рік до церкви долучались люди, вона швидко множилася кількісно – в перші роки її заснування водне хрещення по вірі приймало до трьох десятків людей. Сьогодні кількість членів церкви складає понад три сотні чоловік. В церкві діють три хори, співочі гурти, дитяча недільна школа, у якій навчаються 134 учні, духовий оркестр, відомий далеко за межами області.

Завдяки праці християн церкви міста Горохова в селах Підбереззя, Холонів, Печихвости, Мирків, Лобачівка, Пустомити Горохівського району та селі Конюхи Локачинського району зародилися такі ж євангельські церкви.

Кожен із пресвітерів церкви у Горохові, які змінювали один одного на цьому відповідальному служінні, дбав про те, щоб приміщення дому молитви було доглянутим та охайним. М. Т. Сірук, який є висококласним столяром, та М. В. Сусь, який є спеціалістом з усіх будівельних робіт, доклали багато особистої праці для того, щоб дім молитви мав гарний вигляд, щоб створити у ньому всі зручності для відвідувачів, щоб поряд із ним з’явилося прекрасне приміщення недільної школи, де також проводять репетиції  співочі гурти та духовий оркестр.

Місцева церква будує свої відносини з церквами інших діючих християнських конфесій за принципами партнерської співпраці та рівності. Тому почесними гостями свята були пресвітер церкви Євангельських християн баптистів з села Скобелки Петро Шумчук та пресвітер церкви Адвентистів сьомого дня міста Горохова Станіслав Ношин. Вони вітали місцевих віруючих зі святом та проповідували Боже Слово.

Проповіді та привітання чергувалися зі співом хору та гурту, декламаціями віршів, виступами учнів недільної школи.

Розділити радість місцевої громади прибув заступник старшого пресвітера Волинського об’єднання Української церкви християн віри євангельської Василь Паламарчук, який у своїй промові закликав виховувати у собі вдячність.

Пройшло відносно небагато часу, відколи в Горохові заснована церква, проте на сторінках її історії закарбовано багато радісних подій, успіхів та здобутків. У зв`язку з тим, що приміщення дому молитви стає для присутніх тісним, на сьогодні під керівництвом пресвітера Миколи Вакуліча та Юрія Стадницького, активно ведуться будівельні роботи з його розширення, які наближаються до завершення. Місцеві християни сподіваються, що ще один світлий і просторий зал та кімнати невдовзі також будуть наповнені віруючими людьми та учнями недільної школи. Вони роблять все необхідне, щоб усі люди почули вістку Євангелії.

Богослужіння завершилось спільною молитвою, в якій усі щиро дякували Господові за все – за Боже Слово, за хліб, за воду, за  урожай полів та садів… За прожитий час, за Його допомогу у всіх добрих справах та починаннях у житті церкви міста Горохова. 

Ігор Крощук

 



Додати коментар

Пожертвувати