В Омську євангельських християн
вперше звинуватили за ст. 111 КК

26.11.2018
0
396

Керівника омської релігійної організації «Відродження XXI століття» звинувачують у створенні організації, що зазіхає на особистість і права громадян, а також в спричиненні тяжкої шкоди здоров'ю віруючих. Експертиза розцінила як свідчення зміненої свідомості розповіді віруючих про почуття єднання з Богом.

У середині листопада 2018 року стали відомі подробиці справи щодо омської релігійної групи євангельських християн «Відродження XXI століття».

Пастора Миколу Кузнецова звинувачують не тільки за ст. 239 (cтворення некомерційної організації, що зазіхає на особистість і права громадян), але і за ст. 111 КК РФ (навмисне заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю).

Звинувачення винесено на основі експертного висновку, підготованого головним позаштатним спеціалістом з клінічної психології міністерства охорони здоров'я Омської області Д. В. Четверикова і лікарем-психіатром-психотерапевтом-наркологом Д. Ю. Коломицевим.

11 комплексних психолого-психіатричних експертиз не виявили будь-яких психічних розладів у людей, які відвідували цю організацію. Однак Четвериков і Коломицев прийшли до висновку, що використання керівництвом організації «психотехнології» призводить до залежного розладу особистості, а подальше перебування віруючих у церкві неминуче призведе до «інших психічних розладів».

Як «змінений стан свідомості» експерти розцінили розповіді прихожан про почуття «просвітлення», «єднання з Богом» і «дотику Святого Духа», які вони мали в церкві. Розповіді віруючих про те, як прихід до церкви допоміг їм відмовитися від вживання наркотиків і алкоголю Четвериков і Коломицев витлумачили як підтвердження зміни хімічної залежності на нехімічну.

Саме «психічні розлади», загострення яких ні у кого з «постраждалих» не виявлено, і були розцінені як заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю. При цьому зв'язок цих розладів з відвідуванням церкви не доведений.

Кілька людей, що проходили у справі як свідки, були визнані потерпілими, хоча ніхто з «потерпілих» за допомогою не звертався.

Судове засідання у цій справі призначене на 26 листопада. У разі визнання пастора винним йому загрожує позбавлення волі до 12 років.

sova-center.ru



Додати коментар

Пожертвувати