Верховна Рада відреагувала на акцію «Не надо нас так спасать!»

21.03.2018
0
524

21 березня 2018 року за ініціативи народних депутатів України Ганни Гопко і Павла Унгуряна в Комітеті Верховної Ради з міжнародних відносин відбувся круглий стіл за участю представників християнських центрів реабілітації, представниками генеральної прокуратури, поліції та народними депутатами України. Зустріч відбулася в зв'язку з тим, що з 2016-го року почастішали випадки облав правоохоронних органів на християнські центри реабілітації для алко- та наркозалежних.

«Перевірки і штурми реабілітаційних центрів відбуваються через те, що 2 роки тому в Чернігові закрили реабілітаційний центр, в якому утримували людей» — розповів Дмитро Сторожук, перший заступник генерального прокурора України.

Звинувачення, які висувалися під час обшуків і допитів на центрах реабілітації останні кілька років, самі реабілітанти і працівники таких центрів заперечували. 13 березня вони опублікували відео, в якому більше 1000 колишніх алко- і наркозалежних та їхні родичі звернулися до влади України.

Ролик подивилося в соцмережах більше 1 000 000 чоловік, а його учасники кажуть: метою такої акції було звернути увагу громадськості на проблему і добитися діалогу з представниками влади України, що і сталося 21 березня.

«Ми відкриті до діалогу, двері наших центрів реабілітації завжди відкриті для перевірок. Ми хочемо знайти взаєморозуміння, прийти до спільного знаменника — вирішення проблеми. Тисячі людей в нашій країні страждають від залежностей, і служителі реабілітаційних центрів хочуть їм допомагати без особистої вигоди, не для заробітку грошей. Якщо влада не допомагає нам в цьому, то хоча б нехай не заважає» — висловився голова Української Міжцерковної Ради Андрій Тищенко.

«У нас немає ніяких претензій до відкритих центрів реабілітації, де немає насильного утримання людей» — сказав Заступник міністра внутрішніх справ України Вадим Троян.

Сторони домовилися про те, що в найближчі тижні обласні керівники відділів національної поліції з боротьби із наркозлочинністю проведуть робочі зустрічі з представниками керівників реабілітаційних центрів в Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Полтаві та Миколаєві. Через місяць в Комітеті Верховної Ради з міжнародних відносин буде скликано ще одне засідання, на якому підіб'ють підсумки виконаної роботи, обговорять результати і подальший план дій.

«Ми вітаємо відкриття і роботу таких реабілітаційних центрів, тому що це допомагає нашій роботі» — сказав голова Департаменту протидії наркозлочинності Національної поліції України Андрій Кіхтенко.

«Ми хочемо допомогти розібратися в цій ситуації і допомогти налаштувати діалог між представниками реабілітаційних центрів і силовими структурами України, тому що рівень нарко- та алкозалежності в нашій країні насправді високий» — висловилися народні депутати України Ганна Гопко та Павло Унгурян.

Більш того, вони висловили бажання виділити в 2019-му році з бюджету країни кошти на допомогу і підтримку реабілітаційних центрів.

umrada.org

 



Додати коментар

Пожертвувати