ВРЦіРО обговорила з Міністром освіти
викладання християнської етики

17.02.2021
0
268

11 лютого 2021 року в приміщенні міністерства відбулася зустріч ВРЦіРО під головуванням Блаженнішого Святослава, глави УГКЦ з Міністром освіти і науки Сергієм Шкарлетом.

Учасники зустрічі звернули увагу на питання викладання предметів духовно-морального спрямування в державних закладах освіти і визнання державою дипломів вищих духовних закладів. Головуючий у ВРЦіРО подякував міністру за створення експертної комісії з етики і предметів духовно-морального спрямування.

На думку членів Ради Церков, «Християнська етика» та інші подібні предмети є позитивним і ефективним елементом виховної складової освітнього процесу. «Моральна складова, основи знань про релігії та їх відображення в культурі українського народу  повинні бути присутніми у навчальному процесі. Вірити чи ні — справа особистого вибору і відповідальності людини. Але освіченість у елементарних питаннях релігії — ознака культурної і всебічно розвиненої особистості» — зауважив архієрей ПЦУ Євстратій.

Міністр нагадав, що предмет «Християнська етика», програма якого не передбачає жодних релігійних обрядів і розроблялася представниками різних церков, вже 15 років викладається в школах України. Він наголосив, що у цьому питанні держава виходить із міжнародних зобов’язань України забезпечити право віруючих батьків на релігійне виховання своїх дітей поряд із збереженням світського характеру освіти в державних і комунальних школах.

Окрім цього учасники зустрічі обговорили питання практичної реалізації принципу «гроші за дитиною». Починаючи з 2019 року, державне фінансування шкільного навчання можуть отримувати всі учні, в тому числі ті, які навчаються у приватних закладах освіти, заснованих релігійними організаціями. Таке зобов’язання держави передбачено у п.10 ст. 78 Закону України «Про освіту».

Релігійні діячі висловили зауваження до антидискримінаційної експертизи підручників і навчальних програм, запроваджену МОН. На їхнє переконання, останнім часом спостерігається спотворення ідеї забезпечення рівних прав і можливостей, коли під гаслами боротьби з дискримінацією з освітнього процесу усуваються моральні орієнтири, сімейні цінності, духовне і культурне надбання українського народу.

Присутні також обмінялися думками щодо напрямків подальшої співпраці Міністерства освіти і науки України та Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, яка була започаткована ще у 2008 році. Зокрема, було заявлено про потребу підписання окремої угоди про співпрацю між ВРЦіРО і МОН.

vrciro.org.ua

 

 



Додати коментар

Пожертвувати