Християнство в Ірані швидко розвивається, але жорстоко переслідується владою

25.10.2018
0
432

Підпільне християнство в Ірані жорстоко переслідується владою, але темпи зростання місцевих церков за останні роки одні з найвищих в світі, незважаючи на гоніння, повідомляє The Christian Post.

Іранські християни в наші дні свідчать про «небачені темпи зростання підпільних церков», які при цьому все наполегливіше переслідуються владою, за словами Майка Ансарі, президента місіонерської організації Heart4Iran Ministries, яка надає підтримку підпільним церквам. «Переслідування релігійних меншин в Ірані стало вже постійним і майже звичним явищем при нинішньому ісламському режимі, — говорить Ансарі. — Особливу ненависть у влади викликають новонавернені в християнство мусульмани — їх заарештовують і переслідують як відступників і єретиків».

В останні місяці правозахисні організації повідомляють про численні факти арештів християн і продовження терміну їхнього утримання під вартою. Наприклад, у травні цього року найбільш резонансною подією став вирок суду про 10-річний термін ув'язнення для 35-річного пастора-євангеліка Юсефа Надархані, який був затриманий за християнську діяльність ще в червні 2009 року в місті Решт на північному заході Ірану. А в кінці вересня тюремні терміни 18 і 12 місяців отримали християни Сахеб Фада і Фатемех Бахтерев. Їх визнали винними в «поширенні пропаганди з метою підриву існуючого ладу», причому вся їхня провина полягала в проповіді Євангелії — повідомляє всесвітня християнська правозахисна організація Christian Solidarity Worldwide.

Багато християн отримали судові вироки із стандартним формулюванням «за насадження сіоністського християнства». «Чим активніше ростуть підпільні церкви, тим більш жорстоко вони переслідуються, — зазначає Ансарі. — Іранських мусульман, які навернулися в християнство, заарештовують під надуманими приводами і тримають в ув'язненні. Багатьох із них суворо допитують, намагаючись домогтися видачі одновірців і інформації про діяльність підпільних церков, під загрозою заведення на них кримінальних справ або арешту рідних і близьких. Звичайною практикою стали довгі строки тримання під вартою без офіційного звинувачення, суду і слідства. Влада пильно відстежує спілкування громадян в соціальних мережах, прослуховує телефонні розмови і проводить облави на тих, хто потрапляє під підозру».

Незважаючи на те, що місіонерська організація Heart4Iran працює в тісному контакті з підпільними церквами в Ірані, забезпечуючи їх зв'язком і допомогою, майже неможливо отримати статистичні дані про кількість новонавернених мусульман, за словами Ансарі. «У країні працює багато інших груп і окремі проповідники, і поки що не вдалося підготувати наукові оцінки масштабів навернення іранців у християнство, — визнає Ансарі. — При цьому тільки одна наша місіонерська організація Heart4Iran в середньому отримує не менше 700 звернень на день від іранців, які бажають дізнатися про Ісуса Христа».

Мервін Томас, директор CSW, стверджує із свого боку, що арешти прихожан за обговорення богословських питань «не тільки є грубим порушенням свободи віросповідання за особистим вибором, а й сприяють криміналізації християнської віри, яка формально користується захистом по конституції Ірану. Ми закликаємо уряд Ірану припинити переслідування і залякування мирних релігійних громад і звільнити всіх, хто утримується в ув'язненні за свою віру і переконання».

За даними правозахисної організації Open Doors USA, яка бореться проти переслідувань християн в Ірані, на сьогодні в цій країні проживає близько 800 тисяч християн, і це небагато — оскільки населення Ірану досягає 80 мільйонів. За даними організації, за 2018 рік влада заарештувала не менше 52 християн.

Седьмица

 



Додати коментар

Пожертвувати