Нарада Департаменту місій УЦХВЄ

14.04.2023
0
513

11-12 квітня 2023 року в Хомутці, що на Житомирщині, збиралися відповідальні за місіонерське служіння в областях України. Служителі ділилися інформацією про місіонерську працю в кожному регіоні. Звісно, окрема увага стосувалася прифронтових областей, де служіння відбувається під звуки вибухів. «У нас переповненні церкви, бракує служителів! Потрібні люди, які готові взяти відповідальність…» — подібні заклики звучали з Миколаївщини, Кіровоградщини, Харківщини тощо.

Петро Приходько, який був змушений залишити свій дім в окупованій Андріївці, розповідаючи про працю в Запорізькій області, сказав: «Йдуть активні бойові дії, 43 територіальні громади досі знаходяться в окупації. Всі церкви активно працюють. На допомогу приїхали 20 місіонерів з Луганщини. У нас — криза служителів, служіння в окремих церквах відбуваються у два-три потоки, бракує сил. Проте ми нікого не запрошуємо, адже рівень небезпеки надто високий. Їдучи ближче до фронту, щоразу молимося, щоб усе було тихо і лишитися живими».

Віктор Клець розповів, що Сумщина зазнає обстрілів, і це ускладнює місіонерську працю. Проте жодна церква чи місіонерська станція не припинила своєї діяльності. Навпаки — у трьох населених пунктах почалася робота. В області служать 60 місіонерів.

«У Варві на свято Пасхи 10 людей заявили про те, що бажають прийняти водне хрещення, — поділився Мирослав Капарчук (Чернігівщина). — Після деокупації потреба в місіонерській праці значно збільшилася. Печемо хліб, який роздаємо серед місцевого населення. При роздачі продуктів помічаємо в людей і духовну спрагу. В області діє 48 місіонерів, ніхто з них не покинув служіння. Тим не менше, потребуємо нових працівників».

За словами Миколи Кулакевича, зараз на Харківщині працюють 20 місіонерів. Останнім часом вдалося налагодити плідну співпрацю із владою. Незважаючи на військові обмеження провели 30 дитячих таборів. У Пархомівці поки було літо, збиралися у наметі, потім староста села запропонував проводити зібрання у будинку культури на 450 місць. Більшість місць під час богослужіння — зайняті, кількість людей, бажаючих відвідувати церкву значно зросла. Проблема із нестачею служителів.

«На Херсонщині наразі працює лише двоє місіонерів, — зауважив Андрій Германчук. — Через війну були змушені евакуювати частину працівників. Активно служимо. Напруга серед населення зростає через постійні обстріли».

Служитель із Миколаївщини Андрій Свірдан розповів про роботу над відкриттям нових церков. «У кожній общині додалося нових людей, — сказав він. — Влітку в наш дім молитви, розрахований на 310 місць, приходило біля 1000 людей. Утворилося багато нових зібрань, які відвідують понад 100 чоловік». Чоловік висловив прохання звернути увагу на їхню область, де немає жодного місіонера, і направити хоча б чотири місіонерські групи в конкретні населені пункти. «На Миколаївщині сотні людей готові слухати Євангелію. Просто виходимо з акордеоном на вулицю, співаємо — збирається 50-60 людей. Нам потрібні місіонери, адже бракує служителів» — додав Станіслав Фалій.

Олександр Руденко зазначив, що в Луганській області до війни служили 46 місіонерів. Зараз вони продовжують працювати у інших містах України. «Нам допоміг досвід відкриття церков на лінії фронту, — сказав служитель. — Було створено школу, з якої групи молоді їхали в населені пункти. Щопонеділка мали зустрічі, де обговорювали подальші цілі та підбивали підсумки. Спочатку 80% служіння — була гуманітарна допомога, а лише на 20% — духовна. З часом співвідношення змінилося до навпаки».

Сергій Тарасюк розповів, про служіння біженцям під час евакуації, про нову церкву, започатковану в брусилівському Сімейному центрі, про будинок молитви у Коростишеві на 100 чоловік, побудований за 36 днів. Частина працівників Житомирщини виїхали і служать у Детмольді (Німеччина).

Костянтин Кучурян із Чернівців розповів про служіння, яке здійснюється в Румунії для біженців з України, зокрема в 12 населених пунктах відбуваються євангелізаційні заходи, у 7 — вже є церкви. Орендується готель для проведення таборів для вдів військовослужбовців. Плануються табори для дітей з інвалідністю.

Іван Коханевич розповів, що на Київщині за минулий рік відкрито 4 церкви. За його словами, ефективно працює принцип, коли кожна існуюча церква відкриває нову церкву.

На Дніпропетровщині ситуація інша — у 2022 році місіонери не відкривали нових церков. А з понад 5000 членів існуючих церков, виїхали 1400 чоловік — поділився Володимир Герасимчук.

За інформацією Валерія Голінця на Львівщині працюють 45 місіонерів, які представляють «Велике доручення», «Ковчег спасіння», «Голос надії». В області налічується 24 місіонерські станції, охоплено 70 населених пунктів.

Олександр Пінчук (Рівненщина) розповів, що в області працює 60 місіонерів на 29 місіонерських станціях. За останні 5 років почали працю в 14 населених пунктах. Тільки церква с. Вараш відкрила 8 церков, побудувала модульні будинки молитви. Деякі церкви Рівненщини підтримують по 10 місіонерів, які служать за межами області. Попри це, служитель також зазначив потребу в нових місіонерах. Він запропонував, щоб кожна церква зробила збір коштів на підтримку місіонерського служіння.

Говорячи про виклики, які сьогодні стоять перед місіонерами, Микола Синюк зазначив: «Церква народилася в результаті місії Ісуса Христа. По-перше, вона являє Його образ і славу на землі. Це інституція, яка стоїть над усіма іншими земними інституціями. По-друге, церква покликана перед владами небесними виявляти різноманітну премудрість Божу. По-третє, церква — інструмент Божий для поширення Його Царства аж до краю землі. А тому церква не лише посилає місіонерів, а вона сама, уся без винятку, послана Богом для цієї місії. По-четверте, Бог — автор і виконавець місії, ми — лише співпрацівники».

Впродовж дводенної зустрічі служителі мали неформальне спілкування, панельні дискусії, обмін досвідом, робочі наради, проповіді та молитви. Зокрема присутні обговорили питання відкриття нових церков під час воєнних дій, підготовки людей для надання душеопікунської допомоги потерпілим від війни, відкриття місіонерської школи для ВПО, які позбулися служіння, про популяризацію місіонерства серед молоді та інші перспективи діяльності місіонерського департаменту. У програмі також було два семінари: «Стратегії та методи відкриття нових церков» Ростислава Боришкевича та «Війни Господа» Миколи Синюка.

На завершення до працівників департаменту звернувся єпископ Михайло Паночко. «Христовими свідками мають бути усі члени церкви. Кожен на своєму рівні!» — зауважив він у своїй промові.

Вадим Корольчук



Додати коментар

Пожертвувати