«Церква Христа Спасителя»
відзначила 30-річчя відкриття дому молитви

27.08.2021
0
314

19 серпня 2021 року в «Церкві Христа Спасителя» м. Луцьк відбулося святкове зібрання з нагоди 30-річчя відкриття дому молитви. Розпочався захід молитвою, до якої закликав пастор місцевої церкви Петро Мельник. Опісля загальним співом заспівали псалом «Люблю Твій, Боже, дім». Служитель нагадав, що церква тепер налічує майже 2000 членів, серед яких служать 5 пресвітерів та майже 20 дияконів. Діють 5 хорів, у кожному з яких працює щонайменше по два регенти, функціонує недільна школа. За роки існування «Церква Христа Спасителя» благословила на окреме служіння 12 нових церков. Служитель переконаний, що благодать Господня буде працювати на цьому місці й далі. Тисячі спасенних, понад десять відкритих церков, десятки підготовлених служителів, місіонерів, вчителів недільних шкіл – результат роботи благодаті Божої в церкві «на Балці».

Єпископ Степан Веремчук, який у цій церкві був членом із 1959-го року, зачитав коротку історію утворення громади. Першим віруючим вважається Василь Гебелінда, який увірував у Бога в 1913 році. Він почав ділитися благою вісткою зі своїми знайомими та сусідами в місті Луцьку. Першими віруючими в Луцьку були сім’ї Іванчуків, Власюків, Куцових, Ніколишиних, Домінчукових, Рихтовських. Згодом увірувала Міля Вовчук, Женя Зінкевич та інші. 1967 року пресвітером Луцької церкви ХВЄ був обраний Володимир Рихлюк. Степана Веремчука обрали дияконом. 1973 року Луцька церква ХВЄ була зареєстрована в складі Союзу ЄХБ під назвою «Луцька Церква Християн Віри Євангельської». 1981 року Луцька церква ХВЄ нараховувала 750 членів. На служіння другого пресвітера було обрано Степана Веремчука, а на дияконське служіння – Володимира Шибістого, Івана Хливінського та Василя Величка. Зібрання проводили в домі молитві на вулиці Кічкарівська, 32, чергуючись із баптистами. 1989 року після численних прохань влада нарешті виділила християнам земельну ділянку під будівництво дому молитви. Цю земельну ділянку ще називали «Балка», тому що це був глибокий яр, у який скидали різне сміття. Звідси й походить неофіційна назва «Церкви Христа Спасителя» – «Балка». 5 травня 1989 року віряни Луцької церкви ХВЄ розпочали будівництво на вулиці Вороніхіна, 14а. А 18 серпня 1991 року «Церква Христа Спасителя» відсвяткувала посвячення дому молитви.

Вислухавши розповідь про шлях, яким Господь вів церкву, присутні звершили молитву подяки. Хор виконав гімн «Вірую». Представники навколишніх церков, до утворення яких була причетна «Церква Христа Спасителя», поділилися історіями своїх громад. Володимир Дячук розповів про діяльність церкви с. Котів (59 членів), пресвітер Олександр Величко – про церкву с. Піддубці (82 члени), Андрій Стельмашук – про церкву с. Лище (195 членів), Петро Оніщук – про церкву с. Підгайці (197 членів), Микола Климчук – про церкву «Спасіння» с. Підгайці (188 членів), Віктор Лащук – про церкву с. Боратин (36 членів). «Христова Церква, вибрана для неба / З усіх народів, націй на Землі! / Від перших днів тернистий шлях у тебе, / Та все ж несла ти світло у пітьмі!» – звучали слова псалму у виконанні чоловічого хору.

Старший пресвітер Волинського обласного об’єднання церков ХВЄ Михайло Близнюк проповідував на тему Преображення Господнього. За основу був вибраний текст: «Ми ж відкритим обличчям, як у дзеркало, дивимося всі на славу Господню, і зміняємося в той же образ від слави на славу, як від Духа Господнього» (2Кор.3:18). «Піднятися нагору – ось умова Преображення. Не стояти на місці. А далі – поклоніння Господу, визнання Його авторитету, споглядання Його слави. А сяйвом слави є Ісус Христос», – переконаний єпископ.

Після чергової молитви та співу до слова був запрошений Микола Синюк, пресвітер Церкви «Віфанія», яка на сьогодні нараховує 626 членів. Юрій Оніщук розповів історію церкви с. Шклинь (19 членів).

Єпископ Микола Синюк, згадуючи про своє дияконське служіння, сказав, що до дільниці, за яку він відповідав, входило і с. Маяки, нині Княгининок, у якому тепер діє церква (75 членів). І зауважив, що члени «Церкви Христа Спасителя» причетні не тільки до відкриття церков навколо Луцька, але й багатьох далеко за межами України. Зокрема в таких містах Росії, як Інта, Мікунь, Чиньяворик, Воркута, Іжевськ. Петро Рибак розповів про «Церкву Святої Трійці», Олександр Мельник – про церкву с. Ярославичі (37 членів) та церкву с. Прилуцьке (85 членів).

 Завершальне слово мав старший єпископ УЦХВЄ Михайло Паночко. «30 років із часу відкриття дому молитви, 30 років незалежності країни – як все поєднано! Цінуймо свободою, яку дарував нам Господь», – зауважив Михайло Степанович. Він нагадав, що загалом за цей час у братерстві було збудовано 1300 домів молитви, 120 ще на стадії будівництва. Старший єпископ проповідував на тексти Писання, які відображають суть події Преображення Господнього. Насамкінець була звершена молитва за спасіння людей, зцілення, потреби. Гості передавали вітання зі своїх церков та бажали місцевій церкві Божих благословень!

 



Додати коментар

Пожертвувати