«Пильнуйте себе та всієї отари…»
Звітна конференція Волинського об’єднання УЦХВЄ

20.01.2020
0
394

28 грудня 2019 року відбулася чергова Звітна конференція Волинського об’єднання УЦХВЄ. Вона проходила під гаслом «Пильнуйте себе та всієї отари…» і зібрала близько 220 служителів Волині. На конференцію були запрошені старший єпископ УЦХВЄ Михайло Паночко, старші пресвітери та їхні заступники Рівненського (О. Коток, А. Яковець) та Львівського об’єднань (В. Якимів, В. Семенюк).

Петро Рибак, заступник голови Волинського об’єднання, зачитавши текст із Псалма 132: «Оце яке добре та гарне яке, щоб жити братам однокупно! Воно як та добра олива на голову, що спливає на бороду, Ааронову бороду, що спливає на кінці одежі його! Воно як хермонська роса, що спадає на гори Сіону, бо там наказав Господь благословення, повіквічне життя!» (1-3) та прокоментувавши його, оголосив з’їзд служителів області відкритим та закликав до щирої молитви за його благословення. 

Єпископ Михайло Близнюк, привітавши учасників конференції, зачитав текст із книги Дія апостолів: «Тому дня сьогоднішнього вам свідкую, що я чистий від крови всіх, бо я не вхилявсь об'являти вам усю волю Божу! Пильнуйте себе та всієї отари, в якій Святий Дух вас поставив єпископами, щоб пасти Церкву Божу, яку власною кров'ю набув Він» (20:26-28). Він наголосив, що апостол Павло приклав усі зусилля на виконання Божої волі, тому й мав відвагу сказати, що «чистий від крові усіх». Так само мають робити служителі тепер, самовіддано працювати, пильнувати за собою й церквою, щоб не бути винними перед Богом.

Учасників з’їзду  привітали й запрошені високі гості, а також єпископи Микола Синюк та Степан Веремчук.

Після вітань голова Волинського об’єднання УЦХВЄ Михайло Близнюк звітувався за рік праці. Єпископ зауважив, що звітувати перед братством – це євангельське практика, але ще доведеться звітувати й перед Богом, тому потрібно пильнувати. Він озвучив за пунктами, що було зроблено ним у 2019 році: це участь у конференціях, бесідах, поїздках, семінарах та багатьох інших заходах. Його роботу було оцінено на «добре».

Звітувала й ревізійна комісія в особі її голови Петра Янюка. Доповідач зазначив, що кошти до бюджету надходили згідно з планом і їх використано за призначенням.

Після виступу скарбника Волинського об’єднання церков Петра Рибака було порушено питання бюджету обласного братства на 2020 рік, який згодом і було затверджено.

Крім звітної частини, була на конференції й навчальна. Зокрема виступили з доповідями М. Паночко, О. Коток, В. Якимів, В. Вознюк.

Старший єпископ Михайло Паночко описав портрет євангельського пресвітера. Він наголосив, що пастор перш за все має бути правильно мотивованим, тобто служити тому, що любить Бога й людей. Пастор має бути духовним, тобто мати тісні стосунки з Богом, а це виявлятиметься в його характері й поведінці; жертовним, тобто здатним переносити труднощі, а жертовність – це шлях самого Ісуса Христа.  Також пресвітер має бути авторитетним, тобто знати куди йде й куди веде церкву.

Старший пресвітер Об’єднання церков Рівненської області Олександр Коток говорив на тему Послання апостола Павла до колосин: «Бо то Ним створено все на небі й на землі, видиме й невидиме, чи то престоли, чи то господства, чи то влади, чи то начальства, усе через Нього й для Нього створено! А Він є перший від усього, і все Ним стоїть. Він Голова тіла, Церкви. Він початок, первороджений з мертвих, щоб у всьому Він мав першенство» (1:16-18). Служитель наголосив, що пресвітер має глибоко усвідомлювати, що Господь Ісус, Якому він служить, Усемогутній, що все створено для Нього; що все існує Його силою і що Він є головою Церкви. Тому служінням у церкві треба цінувати й приймати його як привілей від Господа з повною відповідальністю й цього навчати членів церкви.

Старший пресвітер Об’єднання церков Львівської області Володимир Якимів в основу своєї проповіді поклав текст із Євангелії від Матвія: «Тоді з ними приходить Ісус до місцевости, званої Гефсиманія, і промовляє до учнів: Посидьте ви тут, аж поки піду й помолюся отам… І, трохи далі пройшовши, упав Він долілиць, та молився й благав: Отче Мій, коли можна, нехай обмине ця чаша Мене... Та проте, не як Я хочу, а як Ти...» (26:36-39). Він наголосив, що й кожному служителеві вкрай важливо мати свою Гефсиманію – місце зустрічі з Богом, вести щире молитовне життя й відкинути свою волю ради виконання волі Божої.

Директор департаменту освіти ЦХВЄУ Віктор Вознюк провів для учасників пресвітерської конференції семінар на тему «Палай, але не згоряй». Він говорив, що служителі втомлюються й покидають своє служіння, тобто «згоряють». І для цього є свої причини. Серед них – неправильне розуміння слова «горіти», коли служитель керується емоціями, а не Духом Святим; коли більше переймається самим служінням, а не тими, кому він служить; коли відсутні планування та динаміка в служінні; коли замкнутий в собі; коли не захищений матеріально; коли не відпочиває. Тому служителям потрібно пильнувати й правильно розставляти акценти у своїй праці. 

У кінці конференції було проведено кілька молитов. Зокрема за служителів, які склали свої повноваження, а також за новообраних. Перед тим, як звершити другу молитву, старший єпископ Михайло Паночко дав настанову новообраним пресвітерам. Була звершена молитва й за потреби служителів, зокрема – за оздоровлення з оливопомазанням.

 

Статистична звітність на 1 січня 2020 року

Церков – 218,

у них членів – 20 220 чол.

Пасторів рукопокладених – 194, нерукопокладених – 64.

Молитовних будинків – 180,

будуються – 21.

Молоді – 5050 чол., 

керівників молоді – 150 чол.

Місіонерів від церков – 103 чол.,

з них працюють в Україні – 93, у Непалі – 10.

Хорів – 157, музичних груп – 100, оркестрів – 13.

Притулків для дітей-сиріт – 2, у них вихованців – 35 чол.

Притулків для людей похилого віку – 3, у них перебуває 63 чол.

Реабілітаційних центрів для дорослих – 17, у них перебуває – 140 чол.

Сестер (членів церкви) – 11970,

відповідальних за жіноче служіння – 11.

Недільних шкіл – 154,

учнів у НШ – 8270, учителів – 930.

Християнських таборів проведено в області – 150.

 

Василь Мартинюк

 



Додати коментар

Пожертвувати