«Подарунок неба»
Різдвяна поїздка в зону ООС

19.01.2021
0
329

«Так бо Бог полюбив світ, що дав Сина Свого Однородженого…» (Ів.3:16).

19-27 грудня 2020 року в рамках проекту «Подарунок неба» МБО «Надія в дії» відбулася чергова різдвяна поїздка в зону ООС. Її учасниками стали 29 волонтерів із різних євангельських церков Волинської, Львівської, Київської, Тернопільської, Рівненської та Хмельницької областей. На Донбас було доставлено 3300 дитячих подарунків, 500 кілограмів цукерок, одяг та крупи.

Команда проїхала 2700 км дорогами і бездоріжжям, відвідала 30 поселень і провела близько 40 зустрічей з людьми, приносячи людям не лише матеріальну допомогу але й слова підтримки та Добру Звістку про найбільший подарунок неба – народженого Ісуса Христа.

Проект почався ще восени, коли в церквах та соціальних мережах оголосили збір подарунків для дітей, які проживають в зоні ООС. До проекту долучилися люди, навіть цілі сім’ї із понад сімдесяти євангельських громад. Діти, молодь, дорослі складали подарунки, писали листи, часто вказуючи свій номер телефону.

Відгуки жителів Кримського, Троїцького, Осколонівки та інших населених пунктів свідчили про те, що діти отримали саме ті речі, які були їм потрібними, або вони про них мріяли. Коли волонтери збирають подарунки то просять вказувати на який вік вони розраховані, для хлопчика чи для дівчинки. Що саме знаходиться в коробці, вони не знають. Але знає Бог. Наприклад, дівчинка, яка з шести років учиться в художній школі, отримала олівці, яких батьки не могли купити через матеріальні труднощі. Сім’я місцевого багатодітного місіонера отримала саме такий шарф, про який мріяла їхня дитина. Таких випадків було безліч.

Координував волонтерів Олександр Семененко, пастор церкви в селі Тошківка, який допомагає постраждалим на Донбасі, залучаючи не лише місцеву церкву, а й волонтерів із Західної та Центральної України.

Проект «Подарунок неба» було засновано у 2015 році. Отримавши 100 подарунків «Сумки самарянина» ХММК вирішила завезти їх у зону АТО на Луганщину, де нещодавно відбувалися медичні акції. Волонтери відвідали лише кілька маленьких шкіл у прифронтовій зоні й побачили великий відгук у серцях дітей. Багато з них навіть не могли пояснити, що таке Різдво.

Це стало стимулом, щоб наступного року повторити акцію. Подарунки готували в Острозі, де на той час проживав Павло Сидун, один з організаторів проекту. З Тернопільщини прийшло кілька ящиків канцелярії, з Волині – два мішки іграшок, також закупили солодощі. Таким чином склали близько 300 коробок.

Тоді й народилася назва. Керівник МБО «Надія в дії» Мирослав Гловацький розповідає: «Якби ми просто написали на пакунку «З Різдвом Христовим!» – було б як у всіх. А ще хотілося пояснити дітям, що Христос – найбільший подарунок. Зрештою зупинилися на словосполученні «Подарунок неба», яке згодом стало офіційною назвою проекту».

Кілька волонтерів із острозькою молоддю підготували програму для школярів і доставили подарунки до місця призначення. Згодом прийшла ідея поширити цю ініціативу по церквах, щоб діти самі готували пакунки для своїх ровесників, які опинилися у скрутних обставинах. Мета проекту не тільки розказати одним дітям про народження Ісуса Христа, але й навчити інших дітей жертвувати, співчувати.

Уже в 2017 році було підготовано й роздано близько 1000 подарунків, у 2018-му – 2500, у 2019-му – 4700. До служіння приєдналися інші області. Цього року проект не зупинився навіть попри карантин, хоча у волонтерів були зрозумілі побоювання. Привітали не лише жителів Донбасу, але й військових.

Інна Мельник



Додати коментар

Пожертвувати