«Шукайте перш за все Царства Божого»
IX молодіжний з’їзд ХВЄ Волині

31.08.2019
0
781

7-11 серпня 2019 року поблизу с. Карасин Маневицького району Волинської області, проходив IX з’їзд християнської молоді Волині. Його гаслом став вірш з Євангелії від Матвія 6:33: «Шукайте перш за все Царства Божого і Його праведності, а це все вам додасться!»

Серед соснового лісу біля о. Тросне розмістилося справжнє наметове містечко з населенням 1050 молодих людей — це ті, які проживали тут постійно. А за всі дні з’їзду зареєструвалися 1750 чоловік. Молодь приїхала з усіх куточків Волині і навіть із сусідніх областей. Кожна церква «будувала» свій невеличкий табір. Посередині стояв великий намет, в якому проходили зібрання, молитви та семінари.

Відкриття з’їзду розпочалося в середу о 19 годині. Розпочалося воно з рясного дощу! Але він не став перешкодою для богослужіння. Цього вечора співом служив хор із церкви Віфанія м. Луцьк. Ігор Панфілов, заввідділу молодіжного служіння у Волинській області, звернувся до молоді словами девізу. Він закликав правильно розставити пріоритети в житті: «Найперше, ми повинні шукати Господа, а все інше — другорядне. Шукати — це завжди витрачати час. Те, на що ми витрачаємо час, і визначає наші цінності». Служитель побажав молоді благословення на весь з’їзд, щоб кожен повернувся додому з правильними цінностями.

Пресвітер церкви с. Карасин Михайло Ковальчук був радий вітати гостей на березі рідного озера і закликав прикласти зусилля, щоб прославити Бога на цьому місці.

Заступник старшого пресвітера у Маневицькому регіоні Анатолій Тарасюк закликав молодь бути бадьорими та міцними і не боятися дощу. Він зачитав 1Хр.4:10 і зауважив: «Ябец просив дещо у Бога, і Він послав йому те, чого він просив. Молодь, просіть у Бога благословення на з’їзд і Він пошле!» На основі 2Тим.4:11 служитель наголосив: «Молодь, ви потрібні батькам, церкві, ви потрібні Господу для служіння! Хай будуть серед вас Марки, Тимофії, які допомагатимуть Павлам!»

Зі словами привітання звернулися пресвітер церкви «Віфанія» м. Луцьк Микола Синюк та єпископ Степан Веремчук.

Завершальну проповідь виголосив старший пресвітер Волинського об’єднання церков ХВЄ Михайло Близнюк. Він прочитав Рим.14:17-19, і звернувся до присутніх із запитанням: «Хто саме цим служить Христу (праведністю, миром та радістю)? Адже в Біблії написано, що саме такі люди милі Богові і шановані іншими». Михайло Іванович подякував оргкомітету за організацію з’їзду та закликав усіх використати час, щоб духовно збагатитися.

У четвер зібрання розпочалося о 10:00 зі співу гурту церкви Віфанія. Основним спікером дня був учитель Олександр Попчук. На ранковому зібранні він проповідував про праведність, мир і радість, які повинні бути в серці християнина — і тоді це будуть бачити оточуючі. О 15:00 Олександр Іванович викладав семінар про хрещення Святим Духом. Він наголосив, що хрещення Святим Духом потрібне: щоб духовно зміцнити християнина; щоб кожен віруючий особисто від Бога знав, що він спасенний і є дитям Божим; щоб мати керівництво Святого Духа. Коли людина має Дух Святий, вона знає, бачить, отримує відкриття, говорить, тобто — пророкує. Після семінару Олександр Попчук, Володимир Москвич та інші служителі молилися за бажаючих отримати хрещення Святим Духом.

Вечірнє зібрання цього дня було особливе тим, що співав об’єднаний хор Маневицького району. Але це був не просто хор, а дві табірні команди, які працюють на Маневиччині, об’єднані в один хор. З’їзд відвідали гості з Рівненщини — старший пресвітер області Олександр Коток та лідер молоді Віктор Давидюк. Олександр Адамович проповідував на основі Ів.10:10 «Я прийшов, щоб ви мали життя, і подостатком щоб мали». Він наголосив на тому, що людина, набувши духовні цінності, набуває матеріальний достаток. Тому, необхідно дбати про Божу присутність у своєму житті. Божа присутність змінює людину і дозволяє правильно бачити.

Третій день — п’ятниця — почався зі співу гурту «Левит» з «Церкви Христа Спасителя» м. Луцьк. Разом із гуртом з’їзд відвідав і пресвітер Ігор Скоць. Він закликав молодь свої молоді роки інвестувати в майбутнє, адже саме в юності формуються більшість звичок людини.

Головним спікером дня був заввідділу освіти УЦХВЄ Віктор Вознюк. На ранковому зібранні він проповідував на тему: «Ліхтар серед білого дня». Служитель зазначив, що світло самоправедності виглядає як ліхтар серед білого дня. Самоправедність — це досягнення богоугодного життя власними силами. Людина може здобути праведність тільки через Христа (Рим.5:19). Справжнє ж призначення ліхтаря — світити в темряві. Ісус Христос дав християнам доручення, яке записане в Мт.28:19-20, тому основна ціль Церкви — благовістя. Це і є ліхтар, який використовується за призначенням.

О 15 годині Віктор Вознюк викладав семінар на тему: «Впливай, але не згорай». Він назвав 10 причин, які можуть призвести до вигорання в служінні: невірне розуміння поняття «горіти»; децентралізація в служінні — коли християни запалені більше служінням, аніж Тим, кому служать; перебування не на своєму місці; відсутність планування; відсутність динаміки в служінні; замкнутість в собі (служителям теж потрібне душпастирство); випробування в служінні; справа понад силу; відсутність делегування повноважень (потрібно виховувати послідовників); відсутність відпочинку. Після семінару у великому наметі знову відбувалася молитва за духовне хрещення.

На вечірньому зібранні співав хор із м. Володимир Волинський. Віктор Вознюк проповідував на тему: «Ліки від депресії» на основі Пр.17:22. Він порадив молоді такі ліки від депресії: концентрація на виконанні бажань Бога; роздуми над Законом (Пс.1); правильне завантаження (роздумування про Бога на початку дня); прославлення Бога; молитва; надія на Господа, а не на свій розум; захоплення творінням; 8) інформаційний піст; благовістя собі.

Проповідували служитель з Єкатеринбурга Леонід Бак, та пастор із с. Благодатне Володимир Вронський.            

На суботньому зібранні проповідував Юрій Ковальчук із міста Нововолинськ, та заступник старшого пресвітера у Любешівському регіоні Петро Карпович.

Завершальну проповідь виголосив старший пресвітер УЦХВЄ Михайло Паночко. Він зазначив, що головними атрибутами Царства Божого є Цар, Закон та Силові Структури. Приймаючи Ісуса Христа, людина приймає Царя Царів, Який приносить мир. Закони Царства — записані в Біблії. Силові Структури — зусилля, які необхідно прикласти для поширення Божого Царства.

О 15 годині був час запитань та відповідей зі старшим єпископом. Відразу після цього почався «Час талантів».

На вечірньому зібранні співав молодіжний хор з с. Седлище. Єпископ Володимир Величко представив місіонерів, які працюють в районах Волинської області. Це молоді люди, які присвятили своє життя місіонерству, через їхню відданість Бог робить справжні чудеса на Волині.

Недільне ранкове богослужіння зібрало ще більшу кількість людей, ніж зазвичай. Служив гурт братів Радковичів із с. Раків Ліс. Василь Мигас, місіонер з Неаполя, закликав до молитви. Ранкове зібрання проходило у незвичному форматі — у вигляді панельного обговорення актуальних для молоді питань. Ведучий ставив питання, а відповідали єпископ Микола Синюк, пастор Анатолій Тарасюк, Ігор Панфілов та його заступник Олександр Думич. Вкінці Анатолій Романович підвів до заключної молитви, закликаючи молодь мати одні думки, одне бажання, один дух. Після цього молодь мала вільний час. Дехто уже готувався до від’їзду, адже йшов останній день табору.

Заключне зібрання розпочалося о 17 годині. Співом служили хор та гурт із смт Торчин. Проповідували пастор Віталій Кузьмук, місіонер Іван Білик та Сергій Шишпарьонок. Останню проповідь виголосив Микола Синюк. «Якщо ви не шукаєте Царства Божого, — сказав єпископ, — то автоматично опиняєтеся в іншому царстві — царстві сатани. Нейтральної території не буває». Він порадив, як можна перевірити чи перебуває людина на території Божого Царства, яке передбачає зміну мислення, зміну оточення, зміну власних бажань. Отож  перебувати на території Божого Царства — означає мислити категоріями Царства, спілкуватися з новими друзями, які розділяють ці цінності, вивчати Закони Царства, пізнавати Христа. Микола Петрович закликав молодь до місіонерської праці в Україні та в Європі. На заклик вийшло багато молодих хлопців та дівчат. Прозвучало пророче слово: якби вони знали, які випробування чекають їх попереду, то зробили б крок назад, але якби знали, що Бог приготував для них, то були б готові на смерть за Христа.

З’їзд завершився словами вдячності організаторам та усім, хто доклав зусиль, щоб він відбувся. Молодь ще довго прощалася. Збирали речі і роз’їжджалася по домівках аж до пізньої ночі.

Ще один значний компонент з’їзду — побут у таборі. Цей побут передбачав розчищення території, встановлення наметів, чергування на кухні, спілкування вечорами біля вогнища тощо. Можна сказати, що кожен із учасників доклав частину своїх зусиль для того, щоб відбувся IX молодіжний з’їзд ХВЄ Волині, і приємний відпочинок поєднався із духовним збагаченням.

Неля Оніщук



Додати коментар

Пожертвувати