«Спадок П’ятидесятниці: 100 років в Україні»
Звітна конференція УЦХВЄ

24.05.2021
0
289

19-20 травня 2021 року на Рівненщині пройшла звітна конференція УЦХВЄ. Її тема: «Спадок П’ятидесятниці: 100 років в Україні» — на честь ювілею євангельського пробудження.

Відкрив урочисте богослужіння старший пресвітер Рівненської області Олександр Коток. Делегатів привітав старший єпископ Михайло Паночко, президент ЄТС Василь Войтович та інші гості. Американський місіонер Джеральд Долар передав вітання Дага Клея, генерального суперінтенданта Асамблей Божих США.

Губернатор Рівненської області Віталій Коваль запросив старших служителів братерства відвідати село Нобель Вараського району, де живе близько 160 матерів-героїнь, загалом в області їх понад 400. Від імені Рівненської обласної ради вітав конференцію Ігор Ясенюк, який поінформував, що в місцевих радах області сьогодні налічується  понад 50 депутатів, які є вірянами євангельських церков.

Міський голова Рівного Олександр Третяк продемонстрував унікальну вишиту вручну Євангелію від Матвія — найбільшу вишиту книгу в Україні вагою 8 кг, яка потрапила до вітчизняної Книги рекордів, а також Біблію 1923 року випуску свого прадіда Авраама Лисюка, який у свій час перетерпів гоніння. Цю Біблію мер тепер тримає у себе на робочому столі. «Ще у 1520 році у селі Нобель, що на півночі Рівненщини, була написана одна з перших наших Євангелій. Лише згодом після Нобельської Євангелії у 1556 році була написана Пересопницька —  та сама, на якій українські президенти присягають на вірність народу України. Ще пізніше — Острозька Біблія», — поінформував Олександр Третяк.

Михайло Паночко побажав представникам влади бути сміливими, як Мойсей, чесними, як Йосип та розсудливими, як Даниїл.

Під час урочистого служіння делегатам конференції служив міжцерковний струнний оркестр міста Рівного.

Звітну частину, ведучим якої був єпископ Михайло Мокієнко, розпочав Михайло Паночко. Він ознайомив присутніх зі статистичними даними за 2020 рік. Так, станом на початок січня 2021 року УЦХВЄ налічує 1743 церкви та 117249 членів місцевих громад (з них — близько 26000 молоді), понад 1300 домів молитви, близько 30 сиротинців, 20 притулків для людей похилого віку, 75 реабілітаційних центрів. Продовжують працювати сотні місіонерів, тисячі вчителів недільних шкіл, навчальні заклади, християнські ЗМІ тощо. В особистому графіку старшого єпископа поменшало закордонних поїздок, зате побільшало нарад і служінь в онлайн-форматі. Активно ведеться робота в міжконфесійних організаціях таких як ВРЦіРО, УБТ, духовна рада Національного дня молитви тощо. Михайло Паночко представив пріоритетні напрямки служіння на 2021 рік, серед них — Світовий конгрес ХВЄ, запланований на 15-17 вересня.

Прозвучали звіти першого заступника старшого єпископа Анатолія Козачка, директора департаменту місіонерського служіння Миколи Синюка, скарбника Петра Карпова та голови ревізійної комісії Віталія Зозулі. Юрист Ярослав Котилко поінформував про хід створення Асоціації громадських організацій, які діють на базі церков братерства.

Ще один історичний раритет учасникам конференції продемонстрував пастор церкви з с. Чудель Сарненського району Володимир Хомич. Це членська, шлюбна та інші книги місцевої церкви, датовані 1924 роком, які вів пресвітер Потап Великий (він був місіонером, загинув у 1943 році).

Другий день конференції розпочався з проповідей пастора Віктора Степанченка (Кривий Ріг) та Анатолія Козачка.

Уже стало традицією на звітній конференції дарувати делегатам пляшечку з оливою для священнодійства.

Свої вітання учасникам конференції висловили євангеліст із США Петро Радчук, старший пресвітер церков ХВЄ в Іспанії Ярослав Демко та пастор Варшавської церкви «Слово віри» Олександр Дем’яненко.

Анатолій Козачок презентував перше видання підготовленого департаментами братерства посібника з душеопікунства. Ще одне видання, покликане допомогти пасторам у служінні — посібник «Готуємося до шлюбу» — представив пастор із Сумщини Валентин Ярошенко.

Академічний декан семінарії «Благодать та істина» Віктор Шевчук через відеозвернення запросив фінансово підтримати навчальну програму «фельдшер-місіонер».

Директор Департаменту зовнішніх і міжнародних зв’язків УЦХВЄ Юрій Кулакевич розповів про День братерства, який традиційно відзначається у другу неділю після Трійці (цього року — 27 червня). Його тема співзвучна конференції: «Спадок п’ятидесятниці: 100 років в Україні». Служитель запропонував пасторам залучити до підготовки свята на місцевому рівні вірян-істориків та організувати серію історичних читань.

Екскурс у події сторічної давнини зробив історик Дмитро Коваль. Він представив витримки з ювілейного видання «Історія п’ятидесятниці в Україні», яке готується до друку цілим колективом дослідників. У книзі можна буде прочитати про події та передумови духовного пробудження 20-х років минулого століття, визначні постаті, формування союзів церков тощо.

Заключне слово виголосив старший єпископ Михайло Паночко. «Моя молитва і бажання, щоби п’ятидесятниця двадцятих повторилася в нашому поколінні. Вірю, що ми наближаємося до великого пробудження, але треба бути готовим і до великих випробувань» — сказав він. Служитель зробив наголос на трьох істинах, які необхідні для продовження п’ятидесятниці: неможливо увірувати інакше, як через дотик Святого Духа; народжені згори мають ревнувати про силу згори; ті, хто отримав силу, мають просити про мудрість згори.

Насамкінець учасники помолилися за організаторів конференції та служителів, які працюють над організацією столітнього ювілею євангельського пробудження в Україні.

chve.org.ua

 



Додати коментар

Пожертвувати