«Велике плавання»
Табір для людей з інвалідністю

23.07.2021
0
280

12 липня 2021 року в таборі «Єдність», що поблизу м. Ковеля (Волинська область) розпочався перший заїзд, під час якого відпочивають люди переважно зі спінальними порушеннями (багато з них пересуваються на візках). Другий та третій заїзди — для людей з порушеннями зору і слуху відповідно.

Розповідає директор Департаменту праці серед людей з порушеннями слуху УЦХВЄ Павло Смаль, який в області опікується людьми з інвалідністю: «Вже 14-й раз ми проводимо табір на цій території. Колись виникла ідея провести навчання для людей з порушеннями слуху на природі. Один з братів-перекладачів навіть запропонував свою територію, де ми облаштували імпровізований табір. Усім так сподобалося, що замість одного дня ми пробули тут аж три. А незабаром почали здійснювати тижневі виїзди для різних категорій людей з інвалідністю. Ті, хто починав це служіння, ще пам’ятають час, коли на цьому місці не було ніякої інфраструктури: кухня і сцена містилися під навісами з плівки, відпочивальники мешкали виключно в наметах. Сьогодні тут уже є окремі приміщення кухні, магазину і кафе, п’ять літніх будиночків, туалет та душ, навіть дім молитви. Частина відпочивальників так само селиться в наметах, бо ж їхня кількість щороку зростає і разом з волонтерами вже перевищує триста осіб. А на відкриття разом з гостями приїздить до півтисячі людей. Для організаційних питань залучаємо кошти різних жертводавців. Цього року, наприклад, вони профінансували бруківку та будівництво кафе й магазину. Наступного року дуже хочемо покращити житловий комплекс. Також є невеличкий реєстраційний внесок (400 грн на тиждень), який роблять усі: як ті кому служать, так і ті, хто служить. Послужити в табір приїжджають волонтери в середньому з 15-ти церков з різних областей України. Існує неписане правило для волонтерів і не тільки: посміхатись та бути привітними. В основу табору ми заклали вірш з Послання до Галатів: «Любов’ю служіть один одному». Ми приїжджаємо сюди не для того, щоб нам служили, але щоб послужити комусь, і це приносить особливу радість. Духовна сторона в таборі завжди стоїть на першому місці. Цього року тут обрали морську тематику та гасло «Велике плавання». У відповідній стилістиці прикрашено територію».

Оскільки не всі відпочивальники є членами церков (одна третина, як правило — невоцерковлені), у них є чудова можливість ближче познайомитися з Богом. Кожного року є ті, хто знайшов тут шлях до Ісуса та покаявся у своїх гріхах. Є також десятки віруючих, які під час табору отримали хрещення Святим Духом, у тому числі — люди, які не чують.

«Єдність» — один із найбільших християнських кемпів для людей з інвалідністю, які проводять служителі УЦХВЄ. Робота у цьому напрямку ведеться також на Львівщині, у Чернівецькій області і деяких інших. Однак, потреба в таких проектах залишається великою.

На відкриття табору приїхало багато гостей. На урочистий лад присутніх налаштовував духовий оркестр «Осанна», дитячий гурт «Нотки» та інші виконавці. Привітати волонтерів і відпочивальників прийшли представники влади: міський голова Ковеля Ігор Чайка та голова Ковельської районної ради В’ячеслав Шворак.

Словом наставлення з присутніми поділились пастори церков міста і області, серед яких і старший пресвітер обласного об’єднання п’ятидесятницьких церков Михайло Близнюк. З Києва приїхав перший заступник старшого єпископа УЦХВЄ Анатолій Козачок, який проповідував на основі Євр.12:1-3. «Кожного дня ми маємо виклики, і кожного дня робимо вибір — чи жити, нарікаючи на життя, чи все-таки, попри обмеження, радіти життю», — зауважив служитель та закликав присутніх обрати життєствердну позицію.

chve.org.ua

 



Додати коментар

Пожертвувати