І Всеукраїнська зустріч членів Асоціації громадських об’єднань та благодійних організацій УЦХВЄ

20.06.2021
0
273

12 червня 2021 року в Києві зібралися служителі церков, які очолюють громадські об’єднання та благодійні організації різних напрямків. Мета заходу була обговорити спільні вектори служіння, а також долучитися до створення майданчика для обміну досвідом і взаємодопомоги, яким покликана стати громадська спілка «Всеукраїнська асоціація громадських об’єднань та благодійних організацій».

Відкриваючи захід, перший заступник старшого єпископа Анатолій Козачок нагадав біблійну історію про чудо нагодування тисяч людей двома рибами і п’ятьма хлібами: «Чи зауважували ви, що лише коли учні розсадили народ по п’ятдесят (тобто навели порядок у натовпі) Ісус Христос зробив чудо? Я вірю, що коли ми наведемо порядок у сфері громадських організацій і фондів, Бог почне робити чудо» — сказав служитель.

Директор юридичного департаменту УЦХВЄ Олександр Йовжій поінформував про нормативно-правову основу діяльності громадських і благодійних організацій і дав відповідь на запитання присутніх.

Голова новоствореної громадської спілки Ярослав Котилко розповів про різні вектори співпраці церкви та громадськості. За словами спікера, для церков створення ГО — це можливість отримати додаткові джерела фінансування соціальної діяльності через систему отримання грантів, дотації від держави або інших донорів. «Якщо соціальна робота церковної громади та створеного християнами ГО є систематичною і вона висвітлена належним чином, впевнений, що знайдуться люди, які із задоволенням будуть підтримувати ваші проекти» — підкреслив спікер. Також Ярослав Котилко поінформував присутніх  про ініціативу створити веб-сайт Асоціації.

Про те, яким чином створення ГО може допомогти церквам у служінні, говорили представники соціального департаменту УЦХВЄ на своєму засіданні ще у березні цього року. Про бачення і про те, що вже встигли зробити, учасникам зустрічі розповів директор відділу В’ячеслав Когут. Зокрема, він зазначив, що створення при церквах благодійних організацій і фондів дасть можливість взяти активну учать у державній програмі пробації, що передбачає організацію виконання покарань, не пов’язаних з позбавленням волі.

Юлія Солоха, керівник проектів Офісу уповноваженого Президента з прав дитини представила присутнім проєкт «Сім’я ХАБ». Він покликаний розвивати служіння сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах. За її словами, є плани відкрити при церквах 500 осередків (або денних центрів), де спеціально підготовлені служителі вестимуть комплексну роботу з дітьми та їхніми сім’ями. Спікер закликала громадські організації включатись у цю роботу, а також озвучила сумну статистику.

Про діяльність організацій, що допомагають жінкам, учасникам зустрічі розповіла координатор департаменту жіночого служіння Людмила Бендус.

Про діяльність ГО «Зберегти покоління», заснованого в рамках служіння дітям та підліткам УЦХВЄ, поінформувала директор дитячого департаменту Лариса Мурах.

Про роботу молодіжних фондів та організацій розповів скарбник Руху молоді Олексій Марченко.

Досвідом роботи та інформацією про плюси і мінуси в діяльності галузевих асоціацій поділилися гості заходу, співголови громадської організації «Асоціація педагогів християн України» Олексій Лавор та Віталій Шульга.

Учасники зустрічі скористалися нагодою для спілкування з колегами, нових знайомств і  висловили побажання, щоб такі робочі наради були регулярними.

chve.org.ua

 

 



Додати коментар

Пожертвувати