Потрійне свято в Башликах

31.10.2023
0
193

15 жовтня 2023 року в церкві с. Башлики відбулося святкове зібрання, приурочене Дню подяки, 60-річчю церкви і 100-річчю відтоді, як вістка Євангелії досягнула села. Служіння відвідали гості — служителі Волинського об'єднання УЦХВЄ та християни з сусідніх церков.

Розпочав зібрання пресвітер башлицької церкви Петро Федорчук. Він сказав: «Хоч у нашій країні тривожний час, але Бог дозволив нам зібратися в цей день, подякувати Йому й згадати, як Бог проводив Свій народ. Згадую слова, які Бог сказав до ізраїльського народу: «Пам’ятай ту дорогу, якою вів тебе Господь!»

До сьогодні церква зростає, станом на 1 січня 2023 р. вона налічувала 317 членів та 207 дітей, з них — 29 вчителів недільної школи, 120 учасників дитячого хору, 51 учасник підліткового хору, 16 проповідників, 5 учасників вокального гурту.

У своїй проповіді Сергій Бас зазначив: «Це церква, у якій діє, діяла і, віримо, далі буде діяти Божа благодать. Церква, у якій народилося та виросло духовно багато служителів і проповідників. Церква, яку знають в Україні і поза її межами. Нехай башлицька церква палає в ревності для Бога, а молоде покоління продовжує ревно працювати для Господа на тому фундаменті, який було закладено 100 років тому».

Пресвітер церкви с. Карпилівка Сергій Федорчук сказав, що це свято важливе не тільки для місцевої церкви, а й для церков навколишніх сіл, тому що багато людей, які присутні на зібранні — вихідці саме з Башликів. «Наші діти не бачили того, що пережили наші діди і батьки, тому обов’язок старших християн — передати дітям Божі постанови» — сказав він.

Власними спогадами про Божу дію в Башликах ділися також пресвітер із Грем’ячого Микола Сич, пресвітер із Ромашківки Степан Климчук, пресвітер із Цуманя Федір Мушка, пресвітер із Прилуцького Олександр Мельник, Леонід Устимчук із села Борбин. Співом служили хор церкви с. Башлики, діти та гурт.

Заключну проповідь виголосив перший заступник голови Волинського об’єднання УЦХВЄ Василь Паламарчук. Він сказав: «Бог дивиться на кожного з нас і все записує у пам’ятну книгу. Що написано там про кожного з нас? Коли ми маємо страх Божий, живімо в Ньому, бо Бог бачить все! Господи, веди, скільки буде життя на Землі, й далі Церкву Твою. Бережи її, наповняй від Сили Твоєї, від благодаті Твоєї, а також наповняй доми спасенними людьми!»

Історія церкви с. Башлики (з архівних документів Церкви ХВЄ с. Башлики):

Із 1963 року люди збиралися для богослужінь у селищі Цумань, у будинку Йосипа Ковальчука, а з липня того ж року — у селі Башлики, у будинку Терентія Федорчука, який спеціально збільшили (так було до 1988 року).

17 серпня 1988 року — розпочалося будівництво дому молитви і до кінця року завершилося. Членів церкви ставало більше, місця не вистачало, тому стали зводити новий дім молитви біля старого 24 лютого 2015 року. Закінчили будівництво на початку грудня 2017 року, а вже 17 грудня провели перше зібрання в новому приміщенні.

24 грудня 2017 року — відбулося служіння посвяти дому молитви та подяки Богу за врожай, яке відвідав Михайло Паночко, Михайло Близнюк, Степан Веремчук, Петро Рибак, гості з Буковини та 20 пресвітерів зі всієї України.

Славіна Піддубна, vhve.com.ua

 

 

 

 



Додати коментар

Пожертвувати