Про виклики місіонерства під час війни
Нарада Департаменту місій УЦХВЄ

14.12.2023
0
646

Нарада департаменту місій УЦХВЄ відбулася 12-13 грудня 2023 року в офісі місії «Добрий самарянин» (м. Рівне).

На заході був присутній старший єпископ УЦХВЄ Анатолій Козачок. На початку зустрічі він зазначив, що місією має бути пронизано все — від недільної школи до семінарій — адже в цьому полягає першочергове завдання церкви. Він повідомив про розробку програм, які допоможуть підтримувати місіонерську діяльність.

Відповідальні за місіонерську працю в обласних обʼєднаннях та інші служителі надали інформацію щодо ситуації в регіонах. Всупереч складним обставинам у прифронтових областях служителі продовжують благовістити. Через постійні загрози обстрілу доводиться проводити служіння у декілька потоків, щоб уникнути масового скупчення людей. Місіонери активні й у волонтерській діяльності, допомагають продуктами, засобами гігієни та іншими необхідними речами. 

«Змушені виїхати із власних міст, ми не лишили людей, але продовжуємо бути із ними на звʼязку, а також організовуємо зустрічі переселенців, — розповів Петро Приходько (Запорізька область). — На цих зустрічах людям вдається поспілкуватися, отримати допомогу і почути Слово надії. Ми маємо прохання до усіх, хто везе допомогу: давайте будемо робити це максимально централізовано, щоб допомагати тим, хто ще не отримував продуктів, а також щоб був належний облік видачі» — додав служитель. 

Також сьогодні облаштовуються пункти незламності, в яких потерпілі можуть не лише відпочити, але й помитися, випрати одяг. Місіонери бачать потребу в залученні до капеланського служіння. «Капеланство — це та ж сама місія тільки серед військових» — зауважив Павло Зоренко (Київ).

У презентації дієвих проєктів Веніамин Коваленко (Черкаська область) розповів про співпрацю із державними соціальними центрами, Олександр Руденко (Чернівецька область) — про відкриття денних центрів при церквах, а Вадим Корольчук (Київщина) — про започаткування дитячого садку при церкві.

Досвідом організації роботи місіонерського служіння ділився керівник місіонерського відділу Львівщини Валерій Голінець. Ось деякі тези із його виступу: при правильній організації роботи команди ми полегшуємо життя собі; коли праця не приносить плоду, виникають суперечки та міжусобиці — це ознака, що потрібні зміни; перед початком роботи дуже важливо зробити історичний аналіз місцевості».

Нарадою було прийняте рішення про проведення трьох регіональних конференцій — на Рівненщині, Житомирщині та Чернівеччині. Також обговорювалися питання навчання у місіонерських школах, опіки місіонерів та єдності у командах тощо. 

Особливим було вечірнє молитовне спілкування за участі благовісника Олександра Попчука. В заключній промові керівник департаменту місій УЦХВЄ єпископ Микола Синюк ділився роздумами на основі тексту із Євангелії від Луки: «Вони ж відказали: Господь потребує його» (Лк.19:34). «Бог не шукав успішних, а вірних. І вірних зробив успішними» — підкреслив служитель.

Вадим Корольчук

 



Додати коментар

Пожертвувати