Свято в Мочалках

31.07.2021
0
341

21 червня 2021 року церква с. Мочалки Ковельського району мала подвійне свято – відзначала не тільки Трійцю, а й відкриття нового дому молитви.

Мочалки – невелике село, але відоме євангельським християнам ще з 20-х років минулого століття. Саме воно стало духовною колискою для багатьох служителів. На сьогодні — це нечисленна євангельська громада, яка налічує всього 30 членів, але дім молитви, який будувався три роки, може вмістити понад 200 людей, тобто всіх жителів с. Мочалки та гостей.

Завітали на свято вихідці з цієї громади, керівництво ВОЦХВЄ, християни з багатьох сіл і міст та місцева влада. Багато з них ще добре пам’ятають одного із старійшин євангельського руху на Волині – Кузьму Кота. Він, батько дванадцяти дітей, у нелегкі для церкви часи служив Богу й людям. Служив не лише місцевій громаді, а й іншим. У 1989 році був обраний членом обласного правління євангельських християн.

У 1920-х роках віруючі с. Мочалки відвідували зібрання в сусідніх селах — Холопичі та Вороничі, а також богослужіння місцевих німців. Саме вони в 1939 році, переїжджаючи до Німеччини, передали свій дім молитви християнам с. Мочалки. У 1945 році влада конфіскувала його, і люди стали знову збиратися по хатах. А згодом купили півхати, у якій проводили зібрання до 1956 року. Та влада змусила господаря повернути гроші та забрати нерухомість. І лише в 1980 році Кузьма Кот побудував приватний будинок, біля якого добудували приміщення для зібрань, які проходили там донині.

Євангельські християни с. Мочалки вірять, що у свій час новозбудований дім молитви буде наповнений спасенними.

Інна Мельник



Додати коментар

Пожертвувати