Вийшла друком нова версія збірника поховальних пісень «В рідний край».

31.10.2023
0
189

Про створення збірника розповів Олексій Клець, диригент «Церкви Христа Спасителя», директор школи диригентів Волинського об’єднання християн віри євангельської України.

«Коли починав служити в церкві, а це були 2000 роки, то мав набагато більше часу, ніж зараз, тому як хорист часто ходив на похорони. Під час траурних служінь співали пісні з пам’яті. Бувало, що слова путали, спів збивався. Текстів поховальних пісень у друкованих Псалмоспівах було мало, тому люди часто дописували їх на форзацах або обкладинках, а інколи робили свої рукописні співники. Тому з’явилось бажання розмістити всі відомі нам тексти в одному збірнику».

Значну частину матеріалу Олексій запам’ятав у дитячих роках, коли бував на зібраннях у селі Будки Маневицького району, а інші — почув уже в Луцьку.

У 2014 році було видано збірку, яка налічувала 70 пісень. Вона мала попит, тож через рік збірник для траурних служінь було видрукувано більшим тиражем, який знову швидко розійшовся по церквах. Отож виникла потреба в третьому випуску.

«Ми відредагували тексти, наші перекладачі переклали іншомовну частину українською, доповнили піснями, що не ввійшли в попередні збірки. Багато диригентів і співаків не знають мелодій старих пісень. До кожного твору ми додали QR-код — перейшовши за посиланням можна прослухати обрану композицію на YouTube. Над записом працювали диригенти і хористи нашої церкви на чолі з Ігорем Пархотюком. У підсумку кількість поховальних псалмів, що увійшли до останньої версії збірника, зросла до сотні, і ще 10 у додатку.

Як йдеться у слові редактора, надгробні зібрання здавна вважалися важливим євангелізаційним служінням у церкві. Не випадково, в часи атеїзму такі богослужіння займали особливе місце, тож тексти, які співалися на похоронах, були зосередженими на цілі — донести вістку про спасіння до слухачів. Саме таку мету має й оновлена збірка.

Щоб ознайомитись детальніше, можна писати на Viber: +38(099)6223627

Ростислав Мартинюк, vhve.com.ua

 



Додати коментар

Пожертвувати