ВРЦіРО відзначила 25 років діяльності

29.06.2021
0
311

24 червня 2021 року в Києві відбулося ювілейне засідання ВРЦіРО. Про унікальний досвід міжконфесійного порозуміння, який здобула Рада Церков за 25 років своєї діяльності, про здобутки у сфері захисту моральних та духовних цінностей українського суспільства говорили глави церков і представники влади.

У заході взяли участь Голова ВРУ Дмитро Разумков, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністри, парламентарі, представники місцевої влади та інші урядовці, а також представники дипломатичного корпусу. Зокрема до урочистостей долучилися посли Хорватії, Словаччини та Іспанії, а також представники посольств Польщі та Болгарії, повідомляє irs.in.ua.

Серед присутніх були політики, науковці та громадські діячі, які взаємодіють з ВРЦіРО. Серед них — Президент України 2014-2019 років Петро Порошенко, в. о. Президента України 2014 року Олександр Турчинов, колишні міністри, парламентарі та очільники центральних органів влади, які свого часу зробили внесок у розвиток державно-церковних відносин в Україні.

Представництво УЦХВЄ під час урочистого засідання очолив перший заступник старшого єпископа Анатолій Козачок.

Під час святкування відбулася церемонія спецпогашення ювілейної поштової марки та конверту «25-річчя ВРЦіРО» за участі представника Укрпошти та релігійних діячів.

За підсумками засідання ВРЦіРО оприлюднила Комюніке, в якому окреслила засади своєї діяльності, цінності та пріоритетні завдання.

КОМЮНІКЕ
ювілейного засідання ВРЦіРО, присвячене 25-річчю її діяльності

Наші спільноти віруючих в Бога людей – Церкви і релігійні організації, об’єднані у ВРЦіРО, є різними, але водночас залишаються рівними. Цей девіз Ради Церков і досвід прийняття рішень на підставі консенсусу – приклад того, що порозуміння та взаємодія, попри наші відмінності, можливі заради спільної мети – добробуту українського народу та демократичного поступу Української Держави.

Ми всі рівні. Всеукраїнська Рада Церков  і Релігійних організацій об’єднує понад 95 відсотків релігійного середовища України, є громадською спілкою, що провадить діяльність відповідно до свого Положення та є чи не найбільшою і найкраще структурованою частиною громадянського суспільна нашої держави. Її членами є Церкви та релігійні спільноти християн різних конфесій та юрисдикцій, юдейські та ісламські релігійні організації. Незалежно від того, великою чи малою громадою або релігійною чи національною меншиною є її члени – усі мають однакові права та голос, а рішення приймаються на основі консенсусу. Рада обстоює права і свободи людини, котрі походять від статусу людини як Божого найвищого творіння та гарантуються Українською Державою відповідно до її Конституції та Закону про свободу совісті. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій у своїй діяльності поважає права, свободи та гідність кожної людини і цінності, дані Творцем.

Ми всі різні, бо представляємо весь спектр монотеїстичних релігій з їх великим конфесійним різноманіттям. Ми свідомі відмінностей наших релігійних поглядів і переконань. Але саме це й творить самобутню ідентичність кожного із членів ВРЦіРО і збагачує нашу спільноту. Саме повага до наших відмінностей, що не становлять перешкод для співпраці, а навпаки є простором міжконфесійного і міжрелігійного діалогу, збереження релігійного та громадянського миру в нашій державі, дає можливість нам бути єдиним потужним голосом сумління громадянського суспільства України, який промовляє до державних інституцій та політичних сил і до світового співтовариства та міжнародних інституцій.

Ми об’єднані заради спільного блага України. Упродовж 25 років своєї діяльності Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій усвідомлювала свою велику відповідальність за подальший розвиток українського суспільства та роль у становленні відновленої Української державності. Ми трудимося в ім’я спільного блага нашого народу та незалежної Української Держави. Саме єдність у чуванні над розвитком нашої держави на твердих підвалинах Божого закону, у турботі, щоб вічні істини були фундаментом законотворчої діяльності та справжньої демократії, в опіці над моральним здоров’ям народу та вихованням дітей і молоді України  – і є головним принципом праці нашої Ради в ім’я спільного блага нашої країни та її успішного і сталого розвитку.

Ці засади діяльності ВРЦіРО знаходять відображення у великому спектрі суспільно-політичних питань, які порушувала у своїй діяльності Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, а саме: в утвердженні в суспільстві соціальної справедливості та незалежного правосуддя, забезпеченні свободи віросповідання та інших основоположних прав людини, захисті суспільної моралі та сімейних цінностей, належному соціальному захисті вразливих і малозабезпечених верств населення, проведенні чесних і прозорих виборів та боротьби з корупцією, підвищенні екологічної свідомості населення тощо.

Однак сьогодні є ще багато викликів, на які релігійні спільноти різних конфесій змушені реагувати заради того, щоб поступ українського суспільства та демократичні трансформації відбулися без згубних крайнощів. Ідеться про протидію таким явищам, як-от: нав’язування гендерної ідеології;  домашнє насильство та інші атаки на сім’ю як на союз чоловіка і жінки, у якому дитина зростає в любові і батька, і матері; дискримінація (наша протидія – без утисків свободи слова і вираження поглядів та свободи віросповідання) та багато іншого.

Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій і надалі обстоюватиме збереження моральних засад і цінностей, даних Творцем, на яких ґрунтується успіх багатьох країн. Ми прагнемо побудувати суспільство, у якому жодна ідеологія не тисне на людину, принижуючи одних перед іншими, а дарована Ним національно-державна самобутність всебічно охороняється та конструктивно і стабільно розвивається.

Нехай Господь благословить наш народ та його вільну і незалежну державу у 30-ту річницю відновлення її Незалежності!

Київ, 24 червня 2021 року

chve.org.ua

 



Додати коментар

Пожертвувати