Відкриття дому молитви в Березній Волі

25.12.2019
0
680

8 грудня 2019 року в селі Березна Воля Любешівського району відбулося врочисте зібрання з нагоди посвята дому молитви. Подія зібрала біля двох сотень людей, коли в селі проживає трохи більше трьох сотень. До Березної Волі завітали гості з різних куточків Любешівського району, з Волині й не тільки: село межує з Рівненщиною, тому у святковому богослужінні взяли участь служителі церков сіл Кухче Зарічненського району (Анатолій Вакуліч) та Кухотська Воля (Микола Вакуліч).

Історія дому молитви та євангельських християн у Березній Волі не зовсім проста. Віруючі з’явилися тут після Другої світової війни. Де вони почули й від кого прийняли вістку спасіння, не відомо. Їх було небагато, кільканадцять душ. У часи Радянського Союзу приєднувалися до сусідніх церков у с. Судче  або с. Кухче. До Судче добиратися було дальше, але легше, а до Кухче – ближче, але потрібно було пробратися через болото. Згодом старші віруючі відійшли до Господа, а дві родини – Чілеїв та Заньків – виїхали з села. Саме вихідці з цих родин і профінансували впорядкування дому молитви, який перекупили в назарян.

Назаряни – одна з протестантських течій, у якій хрестять немовлят. Вони розгорнули свою діяльність у Березній Волі на початку 2000 років. Через певні, не зовсім приємні обставини, протрималися в селі недовго. А зведений дім молитви, недоведений до пуття, став майданчиком для волейболу. Микола Чілей, який народився в цьому маленькому поліському селі, а нині – пастор однієї з євангельських церков у Сакраменто, та Микола Вакуліч – пресвітер у с. Кухотська Воля, який тут має родичів, – вирішили, що люди Березної Волі мають мати дім молитви. Їздили до Києва, вели перемовини з суперінтендентом назарян в Україні щодо придбання недобудованого приміщення. Минуло кілька років – і за допомогою місцевої влади договір влітку цього року було укладено. Роботу над упорядженням дому молитви  спонсорували родини Чілеїв та Заньків, які проживають у Штатах.

Служити в селі погодився молодий місіонер Юрій Бензель, який зі своєю дружиною поселився поряд із домом молитви. Зібрання планують проводити щонеділі за допомогою віруючих із сусідніх церков, зокрема в Кухче, Седлище, Любешові.

Привітати жителів Березної Волі прибуло керівництво ВОЦХВЄ в особі єпископа Михайла Близнюка, Володимира Величка – відповідального за благовістя й місіонерів в області, Петра Карповича – регіонального заступника єпископа, а також місцева влада: Олег Кух – голова ОТГ Любешова, Микола Бущук – депутат облради та інші. Усі бажали розвитку й духовного пробудження в селі, адже, як підкреслив Микола Бущук, ті села в Любешівському краї, де є віруючі, – розквітають не тільки духовно, але й матеріально і є найбагатшими в районі, а це Седлище, Цир, Залаззя.

Михайло Близнюк побажав, щоб дім молитви був місцем розради для всіх душ, щоб виконалося слово: «Я потішу дітей моїх в домі молитви для всіх народів».

Інна Мельник



Додати коментар

Пожертвувати