Маленький барабанщик

25.12.2019
0
647

Напередодні Різдва згадуємо багато гарних пісень, що оспівують народження Христа у яслах, розповідають про поклоніння вівчарів та про мудреців з дарами. У деяких піснях згадується цар Ірод і невинно вбиті діти, а також інші герої біблійного сюжету.

Але є одна всесвітньовідома пісня, у якій фантазія автора вигадала ще одного персонажа. Це пісня «Маленький барабанщик».

Вона була написана в 1941 році американською композиторкою Кетрін Девіс Кеннікот, у традиціях чеського гімну, і спочатку назва була: «Гімн виконаний на барабані». Особливість звучання полягає в тому, що мелодію виконує сопрано, а альт, тенор і бас в гармонії створюють ритм барабана.

Пісня розповідає про маленького хлопчика-барабанщика, якому мудреці пропонують піти разом з ними і вклонитися новонародженому Ісусу.

«Ходімо з нами, ти побачиш новонародженого Царя, ми несемо Йому найкращі подарунки!»

Хлопчик погоджується піти з мудрецями, але він визнає, що дуже бідний, і у нього немає подарунка, гідного Царя. Він має тільки барабан. Підійшовши, він запитав, чи може заграти для Дитя свою найкращу пісню. Марія дозволила, а маленький Ісус посміхнувся йому.

Хлопчик-барабанщик — вигаданий герой, але зміст пісні передає ті стосунки між людиною і Богом, які відповідають духу Біблії.

Іноді ми думаємо, що не маємо нічого запропонувати Ісусу — у нас не так багато часу, у нас немає достатньо коштів, можливостей, ми не дуже талановиті... Що ж подарувати Господу? Давайте пригадаємо ті історії Нового Завіту, які показують цінність невеликих дарів, що були зроблені від усього серця.

Це історія хлопчика, який віддав Ісусу свій обід — 5 хлібів і 2 риби. І сталося чудо – пожива примножилася, і тисячі людей були нагодовані!

Це історія бідної вдови, приношення якої — дві дрібні монети — була найвище оцінена Ісусом, Який спостерігав за жертводавцями.

Це слова самого Ісуса: «Бо Я голодував був і ви нагодували Мене, прагнув і ви напоїли Мене, мандрівником Я був і Мене прийняли ви. Був нагий і Мене зодягли ви, слабував і Мене ви відвідали, у в'язниці Я був і прийшли ви до Мене» (Матвія 25:35,36). На здивовані запитання: «Коли ми бачили Тебе таким?» Він відповідає: «Що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих, те Мені ви вчинили» (Матвія 25:40).

Можливо, з усіх можливих ресурсів у нас є лише «барабан» — щось невеличке, можливо, навіть не варте уваги. Але Господь запрошує нас служити тим, що ми маємо. Як сказав американський політичний діяч Теодор Рузвельт: «Роби, що можеш, з тим, що маєш, там, де ти є».

Насправді нам є що подарувати Господу. Адже понад усе він цінує нашу любов, коли ми служимо ближнім в Його ім’я. Ісус Христос вартий найкращого. Адже Він Сам віддав життя для нашого спасіння.

 «Я віддам Ісусу всю свою їжу», — думав хлопчик.

«Я пожертвую для Бога всі кошти, які в мене є», — міркувала вдова.

«Я заграю Йому свою найкращу пісню», — твердо вирішив барабанщик з різдвяної пісні.

А що я можу подарувати для Ісуса?

Микола Хрокало

 



Додати коментар

Пожертвувати